Sposób przygotowania:
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką
Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 16 cząstek i skropić sokiem z cytryny. Tortownicę o średnicy 26 cm z kominem wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu). Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Miksując dodawać po jednym jajku na zmianę z porcjami przesianej mąki. Na koniec wymieszać ze skórką pomarańczową. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wierzch obłożyć szesnastkami jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut – powinno być widać, że ciasto już nie jest surowe. Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować skorupkę. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i śmietanę. Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści, dodać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyjąć z piekarnika i rozłożyć na wierzchu masę kukurydzianą. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut. ***Przepis znalazłam na forum cincin.
Magdalenaa
zbysiowa
misia5
gosia56
2milutka
dża
jaNina
edytaha
alaaa