SUPERPRZEPIS

Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką

  • 9
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką Więcej zdjęć (5)

Ciasto jest zwarte i wilgotne, a skorupka chrupiąca, przynajmniej w dniu upieczenia, i ciekawie kontrastuje ze słodkim spodem i winnymi jabłkami.

Składniki:

Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką
Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 16 cząstek i skropić sokiem z cytryny. Tortownicę o średnicy 26 cm z kominem wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu). Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Miksując dodawać po jednym jajku na zmianę z porcjami przesianej mąki. Na koniec wymieszać ze skórką pomarańczową. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wierzch obłożyć szesnastkami jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut – powinno być widać, że ciasto już nie jest surowe. Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować skorupkę. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i śmietanę. Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści, dodać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyjąć z piekarnika i rozłożyć na wierzchu masę kukurydzianą. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut. ***Przepis znalazłam na forum cincin.
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy z kominem.
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką
Na wierzchu rozłożyć skropione sokiem z cytryny plasterki jabłek.
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką
Margaryne stopić, dodać cukier i kwaśną śmietanę.
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką
Dobrze wymieszac z płatkami kukurydzianymi.