Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Jabłomakowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

bardzo fajne połączenie tradycyjnej szarlotki z jakze smacznym makowcem:)

Jabłomakowiec

Składniki:

Jabłomakowiec

 

 

  • MAK
  • 40-50 dag mak
  • jajko
  • cukier
  • orzechy lub rodzynki (wg uznania)

 

Sposób przygotowania:

Jabłomakowiec
z podanych składnikow na ciastowyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 częsci. Pierwsza wałkujemy i wykładamy na blaszke. Mak gotujemy i mielimy 2 razy, dosładzamy go do smaku, mozna dodac rodzynki lub orzechy, dodajemy jedno jajko, mieszamy i wykladamy na blache. druga czesc ciasta walkujemy i ukladamy na maku. jablka ucieramy na tarce o grubych oczkachm, odciskamy rękami sok i ukladamy na ciescie, przykrywamy ostatnia częscią ciasta i pieczemy ok 1 godziny