Wszystkie warzywa przed użyciem trzeba dokładnie umyć. Nieważne, czy wyglądają na brudne czy nie - zarazki są powszechne i niewidoczne, za to bardzo groźne.
Jeśli chcemy umyć całą sałatę, najłatwiej będzie, jeśli położymy główkę na deseczce i wytniemy głąb. Następnie zanurzamy ją w misce z wodą z dodatkiem octu (ocet sprawi, że ewentualne szkodniki wypłyną na powierzchnię i łatwo będzie można je usunąć).
Aby osuszyć sałatę wkładamy ją do drucianego koszyczka, łapiemy za uchwyty - jednocześnie zamykając w nim sałatę - i energicznie potrząsamy w zlewie.
Jeśli chcemy umyć całą sałatę, najłatwiej będzie, jeśli położymy główkę na deseczce i wytniemy głąb. Następnie zanurzamy ją w misce z wodą z dodatkiem octu (ocet sprawi, że ewentualne szkodniki wypłyną na powierzchnię i łatwo będzie można je usunąć).
Aby osuszyć sałatę wkładamy ją do drucianego koszyczka, łapiemy za uchwyty - jednocześnie zamykając w nim sałatę - i energicznie potrząsamy w zlewie.