BAZYLIA: Może być używana w stanie świerzym lub suszonym. Idealnie komponuje się z białym serem, sosami, potrawami z mięsa albo warzyw. Nadaje sie do zapiekanek. Bazylie uprawiać można w doniczce na kuchennym parapecie.
CZĄBER: Roślina, której ziele ma lekko pieprzowy posmak i mocno korzenny zapach. Służy do przyprawiania tłustych mies, sosów, uatrakcyjnia smak dań z fasoli i grochu. Odrobinę cząbru warto dosypac do zapiekanek ziemniaczanych, gotowanej kapusty, potraw z grzybów oraz do konserwowanych i kwaszonych ogórków.
ESTRAGON: Przyprawa bardzo popularna w kuchni francuskiej. Świerze liście dodajemy do gotowanych ryb, marynat, dziczyzny, drobiu i jaj. Niewielką ilość estragonu warto dosypać do każdej zupy, aby wzbogacić jej smak.
KMINEK: Przyprawa do serów, gotowanej kapusty, baraniny, miesa wieprzowego i potraw z buraków.
KOLENDRA: Aromatyczne nasiona uatrakcyjnią smak pasztetów, gulaszu, dań z grzybów.
MAJERANEK: Niezbędny do żurku, flaków, pieczonego drobiu, mielonego miesa, grochówki.
OREGANO: Wzbodaca smak potraw z jaj, doskonała do pizzy i zapiekanek, pomidorów, fasoli, dań mięsnych i rybnych.
ROZMARYN: Dodatek do potraw mięsnych, dań z ziemniaków, kapusty i pomidorów. Dobrze komponuje się z daniami z kuchni włoskiej.
TYMIANEK: Znakomicie poprawia smak potraw miesnych, twarożków, pizzy, pasztetów i farszów.
CZĄBER: Roślina, której ziele ma lekko pieprzowy posmak i mocno korzenny zapach. Służy do przyprawiania tłustych mies, sosów, uatrakcyjnia smak dań z fasoli i grochu. Odrobinę cząbru warto dosypac do zapiekanek ziemniaczanych, gotowanej kapusty, potraw z grzybów oraz do konserwowanych i kwaszonych ogórków.
ESTRAGON: Przyprawa bardzo popularna w kuchni francuskiej. Świerze liście dodajemy do gotowanych ryb, marynat, dziczyzny, drobiu i jaj. Niewielką ilość estragonu warto dosypać do każdej zupy, aby wzbogacić jej smak.
KMINEK: Przyprawa do serów, gotowanej kapusty, baraniny, miesa wieprzowego i potraw z buraków.
KOLENDRA: Aromatyczne nasiona uatrakcyjnią smak pasztetów, gulaszu, dań z grzybów.
MAJERANEK: Niezbędny do żurku, flaków, pieczonego drobiu, mielonego miesa, grochówki.
OREGANO: Wzbodaca smak potraw z jaj, doskonała do pizzy i zapiekanek, pomidorów, fasoli, dań mięsnych i rybnych.
ROZMARYN: Dodatek do potraw mięsnych, dań z ziemniaków, kapusty i pomidorów. Dobrze komponuje się z daniami z kuchni włoskiej.
TYMIANEK: Znakomicie poprawia smak potraw miesnych, twarożków, pizzy, pasztetów i farszów.