Jakie zioła w kuchni do czego?

By móc w pełni korzystać z dobrodziejstw i bogactwa ziół, trzeba wiedzieć do czego używać jakich ziół.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jakie zioła w kuchni do czego?
BAZYLIA: Może być używana w stanie świerzym lub suszonym. Idealnie komponuje się z białym serem, sosami, potrawami z mięsa albo warzyw. Nadaje sie do zapiekanek. Bazylie uprawiać można w doniczce na kuchennym parapecie.

CZĄBER: Roślina, której ziele ma lekko pieprzowy posmak i mocno korzenny zapach. Służy do przyprawiania tłustych mies, sosów, uatrakcyjnia smak dań z fasoli i grochu. Odrobinę cząbru warto dosypac do zapiekanek ziemniaczanych, gotowanej kapusty, potraw z grzybów oraz do konserwowanych i kwaszonych ogórków.

ESTRAGON: Przyprawa bardzo popularna w kuchni francuskiej. Świerze liście dodajemy do gotowanych ryb, marynat, dziczyzny, drobiu i jaj. Niewielką ilość estragonu warto dosypać do każdej zupy, aby wzbogacić jej smak.

KMINEK: Przyprawa do serów, gotowanej kapusty, baraniny, miesa wieprzowego i potraw z buraków.

KOLENDRA: Aromatyczne nasiona uatrakcyjnią smak pasztetów, gulaszu, dań z grzybów.

MAJERANEK: Niezbędny do żurku, flaków, pieczonego drobiu, mielonego miesa, grochówki.

OREGANO: Wzbodaca smak potraw z jaj, doskonała do pizzy i zapiekanek, pomidorów, fasoli, dań mięsnych i rybnych.

ROZMARYN: Dodatek do potraw mięsnych, dań z ziemniaków, kapusty i pomidorów. Dobrze komponuje się z daniami z kuchni włoskiej.

TYMIANEK: Znakomicie poprawia smak potraw miesnych, twarożków, pizzy, pasztetów i farszów.