jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Jarmużowy pasztet z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taki pasztet nie tylko jest zdrowy, pięknie wygląda, ale też super smakuje. Dodana żurawina idealnie ożywia jego smak, a do tego fajnie wygląda.

Jarmużowy pasztet z ciecierzycy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jarmużowy pasztet z ciecierzycy

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Jarmużowy pasztet z ciecierzycy

ETAP 1

Jarmużowy pasztet z ciecierzycy
Zaczynamy od namoczenia ciecierzycy

Ciecierzycę zalewamy wodą . Tak przygotowaną pozostawiamy na noc.

ETAP 2

Jarmużowy pasztet z ciecierzycy
Jarmuż delikatnie obgotowujemy, by jego liście zmiękły

Namoczoną gotujemy do miękkości następnego dnia. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
Między czasie przygotowujemy jarmuż. Zaczynamy od usunięcia grubych łodyg.

Po ich usunięciu, pozostałe liście wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody. Gotujemy je około 2 minuty, by zmiękły. Następnie dokładnie odsączamy z wody.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy.

ETAP 3

Jarmużowy pasztet z ciecierzycy
Dokładnie odciśnięty z wody jarmuż dodajemy do ciecierzycy

Ostygniętą ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej jajka, czosnek, oraz cebulę, po czym całość miksujemy.
Do wstępnie zmiksowanych składników dokładamy jarmuż.

ETAP 4

Jarmużowy pasztet z ciecierzycy
masę jarmużową łączymy z żurawiną

Całość ponownie miksujemy doprawiając do smaku. Gotową masę wykładamy do miski.

Dodajemy do niej żurawinę oraz bułkę tartą. Składniki łączymy ze sobą już za pomocą łyżki.

ETAP 5

Jarmużowy pasztet z ciecierzycy
Do formy 12x 36 cm wykładamy przygotowaną masę.

Formę do pieczenia smarujemy olejem i oprószamy dokładnie bułką tartą. Tak przygotowaną napełniamy farszem. Wierzch skrapiamy oliwą i posypujemy sezamem.

Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.