Sposób przygotowania:
Jarmużowy pasztet z ciecierzycyETAP 1
Ciecierzycę zalewamy wodą . Tak przygotowaną pozostawiamy na noc.
ETAP 2
Namoczoną gotujemy do miękkości następnego dnia. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
Między czasie przygotowujemy jarmuż. Zaczynamy od usunięcia grubych łodyg.
Po ich usunięciu, pozostałe liście wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody. Gotujemy je około 2 minuty, by zmiękły. Następnie dokładnie odsączamy z wody.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy.
ETAP 3
Ostygniętą ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej jajka, czosnek, oraz cebulę, po czym całość miksujemy.
Do wstępnie zmiksowanych składników dokładamy jarmuż.
ETAP 4
Całość ponownie miksujemy doprawiając do smaku. Gotową masę wykładamy do miski.
Dodajemy do niej żurawinę oraz bułkę tartą. Składniki łączymy ze sobą już za pomocą łyżki.
ETAP 5
Formę do pieczenia smarujemy olejem i oprószamy dokładnie bułką tartą. Tak przygotowaną napełniamy farszem. Wierzch skrapiamy oliwą i posypujemy sezamem.
Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
CORAL