edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Jarzynowa z fasolką i pulpetami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gęsta, ale całkiem lekka zupa z fasolką szparagową i BARDZO dużą ilością pulpetów z indyka. Bez zagęszczania i zabielania.

Jarzynowa z fasolką i pulpetami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynowa z fasolką i pulpetami

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z fasolką i pulpetami
Składniki na pulpety bardzo dokładnie wyrobiłam w miseczce, uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyłam je na desce. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. fasolkę szparagową opłukałam, odcięłam końce i pokroiłam ją na krótsze kawałki. W rondlu zagotowałam wodę, wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę, a po chwili – ziemniaki. Dołożyłam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam. Po kilku minutach wrzuciłam do rondla pulpety (najwygodniej zdejmować je z deski moczoną w rondlu metalową łyżką), a po chwili, kiedy tylko zbielały, dołożyłam fasolkę szparagową. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec doprawiłam zupę do smaku jeszcze solą, pieprzem i koperkiem.
Jarzynowa z fasolką i pulpetami
Składniki na pulpety umieściłam w misce i bardzo dobrze wyrobiłam.
Jarzynowa z fasolką i pulpetami
Na wrzącą wodę wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę a chwilę później ziemniaki.
Jarzynowa z fasolką i pulpetami
Dodałam uformowane pulpety i pokrojoną fasolkę.
Jarzynowa z fasolką i pulpetami
Doprawiłam do smaku przyprawami i koperkiem.