Sposób przygotowania:
Jesienny sernik z musem jabłkowymCiasto:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.Moja o średnicy 22 cm.
Masa serowa;
Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy.
Całość miksujemy około 3-4 minuty.
ETAP 3:
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Mus jabłkowy:
Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.
ETAP 5:
Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady.
karola25