Sposób przygotowania:
Kaczka aromatyczna (Chiny)
Wymieszać składniki marynaty, posmarować kaczką wewnątrz i po wierzchu. Odstawić na godziną. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Kaczkę położyć na grzbiecie w brytfannie, posmarować masłem i wstawić do piecyka, i Po upływie 15 minut zmniejszyć temperaturą do 180°C. Obok kaczki rozłożyć czosnek i imbir, piec dalsze 30-40 minut, cząsto polewając sosem. Kaczka powinna być chrupiąca i piąknie zrumieniona. W tym czasie w małym rondelku zagotować miód, wlać ocet, dodać mąką ziemniaczaną, wymieszać i zagotować leszcze raz. Wrzucić kawałki ananasa, wymieszać i zostawić na około 10 minut. Na małej patelni zrumienić migdały i odstawić na bok. Kaczką wyjąć hiytfanny i trzymać w cieple. Sos odtłuścić, wymieszać z bulionem miąsnym i pi/ygotowanym sosąm ananasowym, przyprawić solą i pieprzem. Kaczką podzielić na porcje, każdą z nich włożyć do salaterki, posypać migdałami, polać losem i podawać.