ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Kaczka w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos żurawinowy przelać do sosjerki i każdy niech polewa sobie według uznania

Kaczka w sosie żurawinowym

Składniki:

Kaczka w sosie żurawinowym

 

  • 1/2 kaczki
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 150 g czerwonej kapusty
  • 40 g masła
  • 10 g rodzynek
  • 1 gwiazdka anyżu
  • cynamon
  • 75 ml czerwonego wina
  • 25 ml soku pomarańczowego
  • 25 ml miodu
  • 1 duży ziemniak
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • Sos żurawinowy:
  • 50 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki miodu
  • 25 g mrożonej żurawiny
  • 2 łyżki dżemu żurawinowego

Sposób przygotowania:

Kaczka w sosie żurawinowym
Kaczkę natrzyj marynatą zrobioną z oliwy,przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i majeranku, wstaw na dobę do lodówki.Piecz ją przez 95 minut w 145`C.W garnku rozgrzej masło,wrzuć poszatkowaną kapustę,rodzynki i przyprawy.Wlej wino.Gdy kapusta zmięknie,dolej sok i miód.Gotuj kilka minut i odsącz.Ziemniaka pokrój w słupki i usmaż na maśle z przyprawami.Zrób sos:zagotuj wino z miodem,dodaj żurawinę oraz dżem i dopraw.Na talerzu ułóż kapustę,kaczkę i ziemniaki.

Tagi:

sosy kaczka