katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Kakaowe ciasto z kremem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne ciasto na święta i inne uroczystości z rodziną i bliskimi. Ciasto z nutką pysznej kawy cappuccino.

Kakaowe ciasto z kremem i śmietaną

Składniki:

Kakaowe ciasto z kremem i śmietaną

 

  • na ciasto

 

  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 1,5 szkl
  • kakao 3 kopiaste łyżki
  • cynamon 2 łyżeczki
  • woda 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • masa budyniowa

 

  • budyń śmietankowy 2 op
  • kawa cappuccino 4 łyżki
  • cukier ok 4 łyżki
  • mleko 1,5 szkl
  • masło albo margaryna ok 1 i 1/4 kostki (250g)

 

  • masa śmietanowa

 

 

  • dodatkowo

 

  • powidła
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto z kremem i śmietaną
Jajka wybijamy i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy wodę i przygotowane sypkie składniki. Przekładamy ciasto do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Budynie łączymy z kawą i cukrem, rozprowadzamy w ok połowie mleka a pozostałe mleko gotujemy i wlewamy rozmieszane składniki.

Gotujemy budyń i studzimy. Miksujemy z masłem albo margaryną. Spodnią część ciasta smarujemy powidłami, wykładamy masę budyniową i wyrównujemy. Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na op i pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę.

Przygotowaną masę śmietanową wykładamy na krem i wyrównujemy. Drugi blat ciasta od przekrojonej strony smarujemy powidłami i smarowaną stroną kładziemy na masie.

Lekko dociskamy i i polewamy polewą czekoladową i zasypujemy wiórkami.