eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1717]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kapuściano-klopsikowo Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny obiad:bardzo leniwe ala gołąbki z sosem sojowym.

Kapuściano-klopsikowo Eli

Składniki:

Kapuściano-klopsikowo Eli

 

 

  • klopsiki:
  • 60 dkg mięsa mielonego
  • 50dkg ryżu
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kapuściano-klopsikowo Eli
Ryż zmierzyć szklanką.Do garnka wlać 2 razy tyle wody ile jest ryżu i zagotować.Do wrzątku dodać olej (1 łyżka),sól,wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 15 minut.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Ryż ostudzić,dodać mięso,sos sojowy,cebulę,czosnek,przyprawę do mielonego,jajka,sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Z masy formować klopsiki i obtaczać w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsiki z obu stron na rumiano.Kapustę poszatkować,włożyć do szerokiego garnka,dodać sos sojowy,ziele angielskie,liście laurowe,sól i pieprz do smaku.Do kapusty wlać szklankę wody,wymieszać i zagotować.Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy i gotować 10 minut.Na kapuście ułożyć klopsiki i dusić razem,aż kapusta będzie miąkka.Wyjąć klopsiki na półmisek.Na środek talerzy wyłożyć kapustę i na nią klopsiki.Smacznego!