SUPERPRZEPIS

Kapuśniak na warkoczu

  • 2
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Kapuśniak na warkoczu Więcej zdjęć (5)

warkocz to taka poprzerastana część schabu środkowego z jego boku - często taki schab z warkoczem jest tańszy a to świetny kawałek na zupę

Składniki:

Kapuśniak na warkoczu

 

  • warkocz od schabu środkowego - ok. 300 g - może być też kawałek wieprzowych żeberek
  • ok. 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kilka łyżek drobnej kaszy jęczmiennej, jakieś 6 - 8
  • 2 liście laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ew. kawałek kiełbasy cienkiej
  • ew. sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na warkoczu
mięso opłukałam, włożyłam do garnka. Zalałam ok. 2 l wody i gotowałam aż było prawie miękkie. Dodałam przepłukaną kaszę, posiekaną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe, kminek i lubczyk - gotowałam dalej na malutkim ogniu ok. 20 minut. Marchewkę i cebulę obrałam - marchew starłam na tarce jarzynowej, cebulę posiekałam. Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam kiełbasę pokrojoną w paski a kiedy się zrumieniła dorzuciłam cebulę i marchewkę - smażyłam aż warzywa się zaczęły rumienić - przełożyłam do garnka i dodałam jeszcze pieprz ziołowy. Nie soliłam bo kapusta była wystarczająco słona, ale trzeba po prostu spróbować. Pogotowałam zupę jeszcze chwilę i odstawiłam ją żeby sobie odpoczęła - tak robię właściwie ze wszystkimi zupami bo takie wrzące jeszcze nie mają pełni smaku - za to gdy odpoczną można je ew. podgrzać i cieszyć się nimi :) Podając posypałam zupę świeżą natką.
Kapuśniak na warkoczu
mięso opłukałam, włożyłam do garnka. Zalałam ok. 2 l wody i gotowałam aż było prawie miękkie.
Kapuśniak na warkoczu
dodałam przepłukaną drobną kaszę jęczmienną
Kapuśniak na warkoczu
dorzuciłam też posiekaną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe, kminek i lubczyk - gotowałam dalej na malutkim ogniu ok. 20 minut.
Kapuśniak na warkoczu
Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam kiełbasę pokrojoną w paski a kiedy się zrumieniła dorzuciłam cebulę i marchewkę - smażyłam aż warzywa się zaczęły rumienić