Kapuśniak prowansalski

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kapustę drobno posiekać, marchew przekroić wzdłuż na 4 części. Wraz z fasolą

Kapuśniak prowansalski

Składniki:

Kapuśniak prowansalski

 

  • 2 kg kapusty cukrowej z główki
  • 3/4 kg wędzonki (najlepiej bekon)
  • 2 duże cebule
  • pęczek natki pietruszki i trzebuli
  • 2-3 marchwie
  • 1 szkl fasoli "jaś"
  • 2 szkl ziemniaków pokrajanych w kostkę
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapuśniak prowansalski
Kapustę drobno posiekać, marchew przekroić wzdłuż na 4 części. Wraz z fasolą włożyć do dużego garnka: kapustę, marchewkę i ziemniaki. Zalać wodą tak, aby pokryła zawartość. Cebule obrać, wbić w nie goździki. Gotować na bardzo małym ogniu. Po pewnym czasie dołożyć bekon i wszystkie przyprawy. Gdy fasola będzie miękka, wyjąć bekon, pokrajać go w kostkę i dodać do kapuśniaku. Wyjąć pęczki ziół. Podawać bardzo gorący.