Alis17

Alis17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Kasza z pulpetami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszny pomysł na obiad :)

Kasza z pulpetami w sosie pomidorowym

Składniki:

Kasza z pulpetami w sosie pomidorowym

 

 

  • Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów w zalewie,
  • cebula pokrojona w kosteczkę,
  • ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • przyprawy: bazylia, sól, oregano, pieprz,
  • 1 chochla wywaru z pulpecików,
  • łyżka śmietany 12%,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki zasmażki.

Sposób przygotowania:

Kasza z pulpetami w sosie pomidorowym
W garnku zagotować 1 litr wody z dodatkiem vegety, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Mięso mielone mieszamy z jajkami oraz z cebulką. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Z gotowego mięsa formujemy kulki i wrzucamy je delikatnie do wrzącego wywaru. Gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut. Pomidory umieszczamy w garnku, miksujemy aby stworzyły jednolitą masę. Cebulę oraz czosnek należy zeszklić na oleju, a następnie dodać do pomidorów. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, w między czasie doprawiamy wszystko przyprawami. Dodajemy wywar oraz masło, mieszamy aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia. Na koniec dodajemy zasmażkę, mieszamy i ciągle podgrzewamy przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzucamy nasze pulpeciki pokrywając je nim w całości. Kasze gotujemy według przepisu na opakowaniu i podajemy z pulpecikami oraz sosem. Do tego polecam ogórki małosolne. Smacznego :)