Od 1 do 30 listopada dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy z brukselką, gęsiną, fasolą (białą, czerwoną, czarną), ciecierzycą, awokado. Czekamy również na wasze przepisy na słodkie muffinki i babeczki - nie tylko na Halloween! Pamiętajcie - przepis, który chcecie dodać do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
GĘSINA
Wyjątkowe mięso, które znakomicie sprawdzi się podczas uroczystego obiadu! Gęsina daje wiele możliwości przygotowania, znakomicie komponuje się z owocami - faszerowana jabłkami lub pierś z sosem z powideł śliwkowych smakuje wybornie!
UWAGA!
BRUKSELKA
Brukselkę można przygotowywać na wiele różnych sposobów: gotować w na parze lub tradycyjnie w wodzie, piec oraz smażyć. Najczęściej podawana jako dodatek do dania głównego, w tym miesiącu to ona gra pierwsze skrzypce!
UWAGA!
FASOLA
To wdzięczne warzywo strączkowe można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Klasyk w postaci fasolki po bretońsku zna chyba każdy, jednak wachlarz możliwości jest na tyle szeroki, by z różnych odmian fasoli przygotować także smalec, burgery a nawet brownie!
UWAGA!
AWOKADO
Nazywane jednym z najzdrowszych owoców na świecie awokado można znakomicie wykorzystać w kuchni, niekoniecznie jako jeden ze składników sałatki. Można je faszerować, doskonale komponuje się z jajkami, nadaje się nawet do przygotowania deseru!
UWAGA!
MUFFINKI I BABECZKI NA SŁODKO
Na te urocze słodkości raczej nikogo nie trzeba namawiać! Kuszący wygląd sprawia, że ciężko oderwać od nich wzrok - przyozdobione dekoracjami z masy cukrowej mogą wyglądać jak małe dzieła sztuki!
UWAGA!
CIECIERZYCA
Od kilku lat jej popularność w rodzimej kuchni rośnie! I bardzo dobrze, bowiem cieciorka nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też jest znakomitym źródłem białka. Chrupiące falafele, sycące dania jednogarnkowe a nawet omlety - ciecierzyca w każdym wydaniu smakuje znakomicie!
UWAGA!
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
GĘSINA
Wyjątkowe mięso, które znakomicie sprawdzi się podczas uroczystego obiadu! Gęsina daje wiele możliwości przygotowania, znakomicie komponuje się z owocami - faszerowana jabłkami lub pierś z sosem z powideł śliwkowych smakuje wybornie!
UWAGA!
- Do kategorii promowanej nie będziemy zaliczać przepisów na pasztety oraz zupy przygotowywane na gęsinie
BRUKSELKA
Brukselkę można przygotowywać na wiele różnych sposobów: gotować w na parze lub tradycyjnie w wodzie, piec oraz smażyć. Najczęściej podawana jako dodatek do dania głównego, w tym miesiącu to ona gra pierwsze skrzypce!
UWAGA!
- Do kategorii promowanej nie będą zaliczane proste przepisy, np. gotowana brukselka z masłem i bułką tartą oraz zupy i przetwory z brukselkI
- Przepisy, w których brukselka jest jedynie dodatkiem do dania nie będą zaliczane do kategorii promowanej
- Do kategorii promowanej będziemy zaliczać przepisy składające się z min. 3 składników (z wyłączeniem samej brukselki oraz przypraw)
- Do kategorii promowanej będziemy zaliczać wyłącznie przepisy ze świeżą brukselką
FASOLA
To wdzięczne warzywo strączkowe można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Klasyk w postaci fasolki po bretońsku zna chyba każdy, jednak wachlarz możliwości jest na tyle szeroki, by z różnych odmian fasoli przygotować także smalec, burgery a nawet brownie!
UWAGA!
- Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy z fasolą konserwową
- Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na sałatki, zupy oraz pasty z fasoli
- Do kategorii promowanej będziemy zaliczać przepisy składające się z min. 3 składników (z wyłączeniem samej fasoli oraz przypraw)
AWOKADO
Nazywane jednym z najzdrowszych owoców na świecie awokado można znakomicie wykorzystać w kuchni, niekoniecznie jako jeden ze składników sałatki. Można je faszerować, doskonale komponuje się z jajkami, nadaje się nawet do przygotowania deseru!
UWAGA!
- Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na guacamole, zupy, pasty do kanapek, kanapki, sałatki oraz napoje z awokado
- Do kategorii promowanej będziemy zaliczać przepisy składające się z min. 3 składników (z wyłączeniem samego awokado oraz przypraw)
MUFFINKI I BABECZKI NA SŁODKO
Na te urocze słodkości raczej nikogo nie trzeba namawiać! Kuszący wygląd sprawia, że ciężko oderwać od nich wzrok - przyozdobione dekoracjami z masy cukrowej mogą wyglądać jak małe dzieła sztuki!
UWAGA!
- Do kategorii promowanej będą zaliczane muffinki i babeczki, których przygotowanie wymaga użycia piekarnika
- Do kategorii promowanej będą zaliczane wyłącznie przepisy, w których nie zostały użyte półprodukty (np. babeczki w proszku, śmietan fix itp.) oraz "gotowce", np. bita śmietana w sprayu itp.
-
Do kategorii promowanej będą zaliczane przepisy z własnoręcznie wykonanymi dekoracjami (przykładowe zdjęcia poniżej)
NIE ZALICZAMY ZALICZAMY
- Muffinki oraz babeczki, które zostaną udekorowane wyłącznie gotowymi posypkami nie zostaną zaliczone do kategorii promowanej.
CIECIERZYCA
Od kilku lat jej popularność w rodzimej kuchni rośnie! I bardzo dobrze, bowiem cieciorka nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też jest znakomitym źródłem białka. Chrupiące falafele, sycące dania jednogarnkowe a nawet omlety - ciecierzyca w każdym wydaniu smakuje znakomicie!
UWAGA!
- Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy, do których została wykorzystana ciecierzyca konserwowa
- Przepisy na hummus, pasty, zupy i sałatki z ciecierzycą nie będą zaliczane do kategorii promowanej
- Do kategorii promowanej będziemy zaliczać przepisy składające się z min. 3 składników (z wyłączeniem samej ciecierzycy oraz przypraw)
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 30 listopada.
slodkokwasnakuchnia1
Marika-
slodkokwasnakuchnia1 napisał(a):