Po hucznej sylwestrowej zabawie, zachęcamy Was by szampańskie nastroje przeniosły się do kuchni. Niech wyobraźnia, smak i dobra energia będą z Wami przez cały rok. Mamy nadzieję, że potrawy, które wybraliśmy do styczniowej kategorii promowanej przypadną Wam do gustu!
W tym miesiącu, czyli od 1 do 31 stycznia, dodatkowe 20 wirtuali możecie uzyskać za przepisy na dania z ryżem (z wyłączeniem zup, sałatek i potraw, w których ryż jest dodatkiem do dania, w takim rozumieniu, że podajemy go np. do kotleta i surówki), potrawy, ciasta, ciastka oraz pieczywo bezglutenowe a także za przepisy na wymienione niżej przystawki.
Uwaga!
Do potraw bezglutenowych promowanych w tym miesiącu zaliczamy:
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
Dania z ryżem
W każdej kuchni znajdziemy półkę, na której stoi ryż. Czy to biały, jaśminowy, basmati czy inny - od lat obecny jest w naszych kulinarnych poczynaniach. Lubimy go za uniwersalność, smak i lekkostrawność. Z jego udziałem powstają pyszne dania, takie jak risotto, czy ryż smażony z dodatkami, farsze oraz potrawy na słodko np. ryż z jabłkami i cynamonem. W tym miesiącu szczególną uwagę warto zwrócić na ten produkt. Z jego udziałem można przygotować coś naprawdę pysznego!
Potrawy, ciasta, ciastka oraz pieczywo bezglutenowe
W ostatnich latach dieta bezglutenowa zyskała na popularności. Niektórzy muszą wprowadzić ją do swojego życia ze wskazań zdrowotnych, inni natomiast chcą poeksperymentować i popróbować nowych smaków. Zachęcamy Was do podzielnia się pomysłami na potrawy bezglutenowe. Pole do popisu jest naprawdę duże. Pieczywo bezglutenowe, naleśniki, ciasta a nawet batony to tylko przykłady bezglutenowych smakołyków!
Przystawki
Właśnie w karnawale przystawki cieszą się największą popularnością. Kulinarne drobnostki oraz smakołyki "na jeden kęs" rozpieszczają podniebienia. Łatwo po nie sięgnąć podczas karnawałowej zabawy, imprezy z przyjaciółmi bądź kameralnego spotkania. Obok cieplutkich grzanek, tostów lub smakołyków z ciasta francuskiego trudno przejść obojętnie. Pokażcie nam, jakie przystawki wiodą prym na Waszych karnawałowych stołach!
Do kategorii promowanej będziemy zaliczać następujące rodzaje przystawek:
Zasady przyznawania wirtuali pozostają bez zmian. Aby otrzymać 20 dodatkowych wirtuali należy dodać własnoręcznie przygotowany przepis na danie, które w tym miesiącu zostało wyróżnione w kategorii promowanej.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.
W tym miesiącu, czyli od 1 do 31 stycznia, dodatkowe 20 wirtuali możecie uzyskać za przepisy na dania z ryżem (z wyłączeniem zup, sałatek i potraw, w których ryż jest dodatkiem do dania, w takim rozumieniu, że podajemy go np. do kotleta i surówki), potrawy, ciasta, ciastka oraz pieczywo bezglutenowe a także za przepisy na wymienione niżej przystawki.
Uwaga!
Do potraw bezglutenowych promowanych w tym miesiącu zaliczamy:
- dania mączne bezglutenowe (np. kopytka, naleśniki)
- desery bezglutenowe (z wyłączeniem sałatek owocowych)
- wypieki bezglutenowe na słodko i na słono (np. tarty, pizze)
- pieczywo bezglutenowe
- potrawy z makaronem bezglutenowym
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
Dania z ryżem
W każdej kuchni znajdziemy półkę, na której stoi ryż. Czy to biały, jaśminowy, basmati czy inny - od lat obecny jest w naszych kulinarnych poczynaniach. Lubimy go za uniwersalność, smak i lekkostrawność. Z jego udziałem powstają pyszne dania, takie jak risotto, czy ryż smażony z dodatkami, farsze oraz potrawy na słodko np. ryż z jabłkami i cynamonem. W tym miesiącu szczególną uwagę warto zwrócić na ten produkt. Z jego udziałem można przygotować coś naprawdę pysznego!
Potrawy, ciasta, ciastka oraz pieczywo bezglutenowe
W ostatnich latach dieta bezglutenowa zyskała na popularności. Niektórzy muszą wprowadzić ją do swojego życia ze wskazań zdrowotnych, inni natomiast chcą poeksperymentować i popróbować nowych smaków. Zachęcamy Was do podzielnia się pomysłami na potrawy bezglutenowe. Pole do popisu jest naprawdę duże. Pieczywo bezglutenowe, naleśniki, ciasta a nawet batony to tylko przykłady bezglutenowych smakołyków!
Przystawki
Właśnie w karnawale przystawki cieszą się największą popularnością. Kulinarne drobnostki oraz smakołyki "na jeden kęs" rozpieszczają podniebienia. Łatwo po nie sięgnąć podczas karnawałowej zabawy, imprezy z przyjaciółmi bądź kameralnego spotkania. Obok cieplutkich grzanek, tostów lub smakołyków z ciasta francuskiego trudno przejść obojętnie. Pokażcie nam, jakie przystawki wiodą prym na Waszych karnawałowych stołach!
Do kategorii promowanej będziemy zaliczać następujące rodzaje przystawek:
- rolady np. szpinakowe, serowe (z wyłączeniem rolad mięsnych)
- tatary (np. mięsne, ze śledzia, z łososia)
- galarety mięsne
- tartaletki na słono
- empanadas
- paszteciki (w tym paszteciki szczecińskie)
- wytrawne roladki na jeden kęs
- zapiekany, panierowany, smażony camembert
- koftę indyjską
- przystawki z ciasta francuskiego
- bruschetty i grzanki
- pizzerinki
- wrapy i tortille
- nuggetsy i kąski
Zasady przyznawania wirtuali pozostają bez zmian. Aby otrzymać 20 dodatkowych wirtuali należy dodać własnoręcznie przygotowany przepis na danie, które w tym miesiącu zostało wyróżnione w kategorii promowanej.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.