Jesień puka do naszych kuchennych okien. Nowe produkty pojawiają się na straganach, a w przepisach dominują grzyby, jabłka, gruszki, śliwki i uwielbiana przez wszystkich dynia.
Sprawdźcie jakie przepisy nagrodzimy w tym miesiącu dodatkowymi 20 wirtualami, które można wymienić na ciekawe produkty z Katalogu Nagród.
Dynia na wytrawnie z dyni
W tym miesiącu króluje dynia! Pochwalcie się swoimi autorskimi przepisami na dynię na wytrawnie. Makarony, gnocchi dyniowe, tarty, quiche - to tylko jedne z wielu pomysłów na wykorzystanie dyni.Punkty nie zostaną przyznane za zupę krem z dyni oraz dania słodkie. W potrawach można użyć dynię świeżą, marynowaną, puree z dyni, a także dowolny jej rodzaj dyni, który jest dostępny.
Pamiętajcie, że przepis dodany do kategorii promowanej musi posiadać minimum 3 zdjęcia - 2 zdjęcia z etapów przygotowania i 1 przedstawiające gotowe danie. Warunkiem przyznania punktów jest także estetyczny wygląd potrawy.
Ciasta ze śliwkami węgierkami, gruszkami i jabłkami
Podzielcie się z nami swoimi przepisami na wypieki i desery z jesiennymi owocami. Jabłka, śliwki węgierki, gruszki to całą gama różnych przepysznych dodatków do ciast.Używajcie wyłącznie świeżych owoców. Receptury z wykorzystaniem suszonych owoców nie będą promowane. Macie sprawdzony przepis na kruche z jabłkami? A może wiecie jak zrobić puszyste i sprężyste drożdżowe racuchy, idealne do popołudniowej herbaty ze śliwkami? Opublikujcie w naszym serwisie swoją autorską recepturę i zgarnij dodatkowe 20 wirtuali!
Moderatorka może nie przyznać punktów za przepisy uznane za zbyt proste.
Dania z grzybami leśnymi
Grzyby chyba wszystkim Polakom kojarzą się z nadchodzącą jesienią. Do domu przynoszą ze sobą charakterystyczny zapach lasu, mchu i igliwia. Urozmaicają smakiem i aromatem wiele dań, a najlepiej smakują wszystkim zwłaszcza te świeże, niedawno zebrane.Dodatkowymi punktami wyróżnimy przepisy na dania z wykorzystaniem świeżych grzybów leśnych. Potrawy z pieczarkami, boczniakami lub suszonymi grzybami nie znajdą się w kategorii promowanej.
Aby otrzymać dodatkowe 20 punktów, przepisy powinny składać się z minimum 4 składników, a grzyby wykorzystane w przepisie powinny być świeże.
Punkty za kategorię promowaną nie otrzymają przepisy uznane przez redakcję lub moderatorkę za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz
posiadające mniej niż 3 zdjęcia.
Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli wasz przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na waszym koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktujcie się z moderatorką (wyślijcie wiadomość do misia5).
Kategoria promowana trwa od 1 do 30 września