Sposób przygotowania:
Klopsiki nadziewane boczkiem
Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na równe porcje i formować z niego małe placki. Na mięsie ułożyć podsmażony wcześniej boczek z cebulą, połączony z ogórkiem kiszonym. Całość zawinąć formując klopsiki, podsmażyć na złoty kolor, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 150°C. Kapustę poszatkować, dodać posiekaną cebulę, lubczyk, odcedzoną fasolę oraz oliwę połączoną z octem jabłkowym i miodem. W rondelku podsmażyć boczek z cebulą, dodać żurek i śmietanę. Całość doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu. Gorące klopsiki pokroić w plastry i ułożyć na sałatce z kapusty. Podawać z aromatycznym sosem.