cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Klopsiki nadziewane boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

podane z sałatką z czerwonej i białej mini kapusty oraz sosem z żuru staropolskiego - przepis wypróbowany przez Roberta Sowę

Klopsiki nadziewane boczkiem

Składniki:

Klopsiki nadziewane boczkiem

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • 400 g udźca cielęcego
  • 200 g schabu karkowego
  • 1 łyżka bułki tartej czosnkowej
  • 1 jajko
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 100 g pokrojonego w paski wędzonego boczku
  • 1 pokrojona w kostkę dymka ze szczypiorkiem
  • 1 pokrojony w paski ogórek kiszony
  • Oliwa do smażenia
  • Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony do smaku
  • Sałatka:
  • 1 główka czerwonej mini kapusty
  • 1 główka białej mini kapusty
  • 100 g czerwonej fasoli w zalewie
  • ½ pokrojonej w piórka cebuli
  • Mały pęczek lubczyku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu pszczelego
  • Sos z żuru staropolskiego:
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli
  • 100 ml śmietany 36%
  • 50 ml żuru (zakwasu)
  • Sól, pieprz, majeranek do smaku
  • Czosnek

Sposób przygotowania:

Klopsiki nadziewane boczkiem
Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na równe porcje i formować z niego małe placki. Na mięsie ułożyć podsmażony wcześniej boczek z cebulą, połączony z ogórkiem kiszonym. Całość zawinąć formując klopsiki, podsmażyć na złoty kolor, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 150°C. Kapustę poszatkować, dodać posiekaną cebulę, lubczyk, odcedzoną fasolę oraz oliwę połączoną z octem jabłkowym i miodem. W rondelku podsmażyć boczek z cebulą, dodać żurek i śmietanę. Całość doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu. Gorące klopsiki pokroić w plastry i ułożyć na sałatce z kapusty. Podawać z aromatycznym sosem.