Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie pieczarkowym.
Mięso mielone wymieszać z jajkami i przyprawami.Dosypywać bułkę tartą (tak, by masa dała się formować w kulki). Zagotować wodę z kostkami rosołowymi, listkami laurowymi,zielem angielskim, pieprzem czarnym w ziarenkach i imbirem. Odrywać małe kawałki masy mięsnej,formować małe klopsiki w rękach i wrzucać na wrzący wywar stopniowo, by nie przerywać wrzenia.Gotować do miękkości ok.30 minut.Odlać ok.1,5 szklanki wywaru z gotowania i ostudzić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę,poddusić.Dodać oczyszczone i pokrojone w ósemki pieczarki i poddusić.Oprószyć mąką i zasmażyć.Wlewać powoli ostudzony wywar z gotowania klopsików i energicznie mieszać, by nie było grudek. Na talerzach rozłożyć kaszę z warzywami, nałożyć klopsiki i polać sosem pieczarkowym.Udekorować koperkiem. Z tej porcji otrzymałam 48 klopsików, z czego 32 zamroziłam na 2 kolejne obiady.Wystarczy zrobić sos i obiad mamy w mgnieniu oka.
Natala1210