msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Klopsiki w sosie pieczarkowym.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klopsiki są uniwersalne, ponieważ można je podawać z różnymi sosami i dodatkami.Tym razem na nutę pieczarkową.

Klopsiki w sosie pieczarkowym.

Składniki:

Klopsiki w sosie pieczarkowym.

 

  • na masę mięsną:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżka przyprawy typu vegeta
  • 1 płaska łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej czerwonej

 

 

  • na sos:
  • 1,5 szklanki wywaru z gotowania klopsików
  • 25 dag pieczarek
  • 5 dag masła
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata lub 2 łyżki mąki
  • koperek do posypania

 

  • ew. kasza z warzywami ugotowana

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie pieczarkowym.
Mięso mielone wymieszać z jajkami i przyprawami.Dosypywać bułkę tartą (tak, by masa dała się formować w kulki). Zagotować wodę z kostkami rosołowymi, listkami laurowymi,zielem angielskim, pieprzem czarnym w ziarenkach i imbirem. Odrywać małe kawałki masy mięsnej,formować małe klopsiki w rękach i wrzucać na wrzący wywar stopniowo, by nie przerywać wrzenia.Gotować do miękkości ok.30 minut.Odlać ok.1,5 szklanki wywaru z gotowania i ostudzić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę,poddusić.Dodać oczyszczone i pokrojone w ósemki pieczarki i poddusić.Oprószyć mąką i zasmażyć.Wlewać powoli ostudzony wywar z gotowania klopsików i energicznie mieszać, by nie było grudek. Na talerzach rozłożyć kaszę z warzywami, nałożyć klopsiki i polać sosem pieczarkowym.Udekorować koperkiem. Z tej porcji otrzymałam 48 klopsików, z czego 32 zamroziłam na 2 kolejne obiady.Wystarczy zrobić sos i obiad mamy w mgnieniu oka.