Sposób przygotowania:
Klopsiki w warzywnym sosie
Zaczynamy od zrobienia sosu .Obrać i umyć warzywa ( ogórek zostawić ze skórką ). Pokroić : -cebulę w drobną kostkę -pomidor w kostkę -papryki w cienkie krótkie paseczki -ogórek przekroić na pół usunąć nadmiar pestek i pokroić w kostkę -czosnek rozetrzeć na miazgę ze szczyptą soli -marchew i seler utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej Rozgrzać na patelni olej ( 2 łyżki ). Wrzucić marchew, seler i cebulę . Smażyć mieszając 5 minut. Dołożyć pomidora , ogórek i paprykę . Smażyć kolejne 5 minut. Podlać szklanką wody . Dorzucić czosnek , listki maggi , połowę natki pietruszki, łyżkę czubrycy , 1 łyżeczkę mielonej papryki , szczyptę mielonego pieprzu, szczyptę soli, łyżeczkę cukru. Przełożyć do garnka i dusić na małym gazie . Zmielić mięso z indyka .Dodać jajko, bułkę tartą , 1/4 natki pietruszki, mleko, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrobić mięso bardzo dokładnie .Uformować klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego . Oprószyć mąką .Usmażyć na pozostałej oliwie z masłem. Przełożyć do garnka z sosem i dusić na małym gazie 30 minut. Doprawić sos do smaku. Ja podałam z ryżem na sypko posypane resztą natki. * Ilość bułki tartej zależy od wielkości jajka . Ja zaczynam od dodania 3 łyżek a potem dosypuję po 1 aż masa mięsna będzie na tyle gęsta , że da się formować klopsiki.
zewa
Babciagramolka
No - połowę zamroziłam bom nie lubię 2 dni pod rząd tego samego . Dzię pewnie zupki sobie nagotujemy .A klopsiki dobre - sosik hu hu taki jak lubię i szybko sie robią .