Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Klopsiki w warzywnym sosie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Podaję z ryżem kluskami , kaszami lub makaronem .

Klopsiki w warzywnym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w warzywnym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w warzywnym sosie
Zaczynamy od zrobienia sosu .Obrać i umyć warzywa ( ogórek zostawić ze skórką ). Pokroić : -cebulę w drobną kostkę -pomidor w kostkę -papryki w cienkie krótkie paseczki -ogórek przekroić na pół usunąć nadmiar pestek i pokroić w kostkę -czosnek rozetrzeć na miazgę ze szczyptą soli -marchew i seler utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej Rozgrzać na patelni olej ( 2 łyżki ). Wrzucić marchew, seler i cebulę . Smażyć mieszając 5 minut. Dołożyć pomidora , ogórek i paprykę . Smażyć kolejne 5 minut. Podlać szklanką wody . Dorzucić czosnek , listki maggi , połowę natki pietruszki, łyżkę czubrycy , 1 łyżeczkę mielonej papryki , szczyptę mielonego pieprzu, szczyptę soli, łyżeczkę cukru. Przełożyć do garnka i dusić na małym gazie . Zmielić mięso z indyka .Dodać jajko, bułkę tartą , 1/4 natki pietruszki, mleko, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrobić mięso bardzo dokładnie .Uformować klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego . Oprószyć mąką .Usmażyć na pozostałej oliwie z masłem. Przełożyć do garnka z sosem i dusić na małym gazie 30 minut. Doprawić sos do smaku. Ja podałam z ryżem na sypko posypane resztą natki. * Ilość bułki tartej zależy od wielkości jajka . Ja zaczynam od dodania 3 łyżek a potem dosypuję po 1 aż masa mięsna będzie na tyle gęsta , że da się formować klopsiki.
Klopsiki w warzywnym sosie
Sos to po prostu pokrojone lub utarte warzywa uduszone z przyprawami
Klopsiki w warzywnym sosie
Pulpeciki z mielonego miesa indyk ( miele w domu )- doprawione na ostro
Klopsiki w warzywnym sosie
Usmazone pulpeciki wkładamy w sos i dusimy
Klopsiki w warzywnym sosie
Gotową potrawę doprawiamy do smaku - pulpeciki mają być miękkie a sos pikantny