Sposób przygotowania:
Kociołek włóczykija z wieprzowiną
Mięsko myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy, pieprzymy i gotujemy do mekkości. W tym czasie obieramy wszystkie warzywka, pomidorki sparzamy, ściągamy skórkę, wszystko kroimy w kosteczkę. W duzym rondlu rozgrzewamy 5 łyżek oliwy, wrzucamy cebulkę i doprowadzamy do zeszklenia. Kiedy cebulka jest zeszklona dodajemy pokrojone ziemniaczki paprykę i ogórka - solimy całość i dusimy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Do małego rolndelka wlewamy wywar, dodajemy przecier pomidorowy oraz przeciśniety czosnek, doprowadzamy do zagatowania. Do warzywek dodajemy pomidory, puieczarki i ugotowane miesko, całość dusimy w dalszym ciągu po dprzykryciem przez kolejne 15 minut. Po tym czasie dodajemy sos pomidorowy i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, magii i cząbrem. Poddusić około 5 minut do przegryzienia się smaków. Podawać z pieczywem.Smacznego