Sposób przygotowania:
Kogut w cieście faszerowany kurczakiem
Ciasto: Drożdże rozpuszczam w miseczce w ciepłym mleku, dodaję cukier i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Wtedy dodaję ciepłą, stopioną margarynę i resztę składników i mieszam. Po czym zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto kładę do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około jedną godzinę do podwojenia objętości.
Farsz: Pierś z kurczaka myję, następnie kroję w niezbyt dużą kostkę i podsmażam na łyżce oleju. Mięso doprawiam do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Warzywa przekładam na patelnię, dodaję łyżkę oleju i smażę całość około 8 minut, po czym pozostawiam do ostudzenia. Do naczynia przekładam kawałki usmażonego kurczaka, podduszone warzywa i starty ser żółty. Wszystko dokładnie wmieszam. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielę na połowę. Jedną partię ciasta przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wałkuję na kształt koła, po czym wycinam kształt koguta.
Na ciasto kładę ostudzony farsz i przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Nożem odkrawam zbędne skrawki ciasta. Z odkrojonych części ciasta robię skrzydło, ogon, grzebień, nóżki oraz głowę koguta. Ciasto dociskam widelcem wokół koguta. Za pomocą małych nożyczek nacinam ogon, skrzydło i szyję kogucią. Powierzchnię ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem. Blachę z kogutem wstawiam do nagrzanego do 220*C piekarnika. Piekę 12 minut w tej temperaturze. Po tym czasie temperaturę pieczenia obniżam do 180*C i piekę kolejne 30 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta rumieni się zbyt szybko to przykrywam ciasto papierem do pieczenia.
Farsz: Pierś z kurczaka myję, następnie kroję w niezbyt dużą kostkę i podsmażam na łyżce oleju. Mięso doprawiam do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Warzywa przekładam na patelnię, dodaję łyżkę oleju i smażę całość około 8 minut, po czym pozostawiam do ostudzenia. Do naczynia przekładam kawałki usmażonego kurczaka, podduszone warzywa i starty ser żółty. Wszystko dokładnie wmieszam. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielę na połowę. Jedną partię ciasta przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wałkuję na kształt koła, po czym wycinam kształt koguta.
Na ciasto kładę ostudzony farsz i przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Nożem odkrawam zbędne skrawki ciasta. Z odkrojonych części ciasta robię skrzydło, ogon, grzebień, nóżki oraz głowę koguta. Ciasto dociskam widelcem wokół koguta. Za pomocą małych nożyczek nacinam ogon, skrzydło i szyję kogucią. Powierzchnię ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem. Blachę z kogutem wstawiam do nagrzanego do 220*C piekarnika. Piekę 12 minut w tej temperaturze. Po tym czasie temperaturę pieczenia obniżam do 180*C i piekę kolejne 30 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta rumieni się zbyt szybko to przykrywam ciasto papierem do pieczenia.
misia5
zbysiowa
darmiona
Tit
cherry
mela25