SUPERPRZEPIS

Kogut w cieście faszerowany kurczakiem

  • 6
  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Kogut w cieście faszerowany kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Pyszna, wykwintna propozycja na wielkanocny obiad.

Składniki:

Kogut w cieście faszerowany kurczakiem

 

 

  • Nadzienie:
  • pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opak. warzyw meksykańskich na patelnię
  • 100 g startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

 

  • Wierzch:
  • rozmącone jajko

Sposób przygotowania:

Kogut w cieście faszerowany kurczakiem
Ciasto: Drożdże rozpuszczam w miseczce w ciepłym mleku, dodaję cukier i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Wtedy dodaję ciepłą, stopioną margarynę i resztę składników i mieszam. Po czym zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto kładę do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około jedną godzinę do podwojenia objętości.



Farsz: Pierś z kurczaka myję, następnie kroję w niezbyt dużą kostkę i podsmażam na łyżce oleju. Mięso doprawiam do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Warzywa przekładam na patelnię, dodaję łyżkę oleju i smażę całość około 8 minut, po czym pozostawiam do ostudzenia. Do naczynia przekładam kawałki usmażonego kurczaka, podduszone warzywa i starty ser żółty. Wszystko dokładnie wmieszam. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielę na połowę. Jedną partię ciasta przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wałkuję na kształt koła, po czym wycinam kształt koguta.



Na ciasto kładę ostudzony farsz i przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Nożem odkrawam zbędne skrawki ciasta. Z odkrojonych części ciasta robię skrzydło, ogon, grzebień, nóżki oraz głowę koguta. Ciasto dociskam widelcem wokół koguta. Za pomocą małych nożyczek nacinam ogon, skrzydło i szyję kogucią. Powierzchnię ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem. Blachę z kogutem wstawiam do nagrzanego do 220*C piekarnika. Piekę 12 minut w tej temperaturze. Po tym czasie temperaturę pieczenia obniżam do 180*C i piekę kolejne 30 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta rumieni się zbyt szybko to przykrywam ciasto papierem do pieczenia.
Kogut w cieście faszerowany kurczakiem
Ciasto wałkuje na blasze i wycinam nożem kształt koguta
Kogut w cieście faszerowany kurczakiem
Wykładam ostudzony farsz na ciasto w kształcie koguta
Kogut w cieście faszerowany kurczakiem
Przykrywam ciastem, ozdabiam i smaruję jajkiem
Kogut w cieście faszerowany kurczakiem
Po upieczeniu rozkrawam koguta na porcje