Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne, tradycyjne pierożki w nowej odsłonie.

Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 żółtka
  • 2 kulki mrożonego szpinaku
  • 1 białko
  • Farsz:
  • 35-40 dag kiszonej kapusty
  • 3-4 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do zup w płynie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą
Farsz: Umyte grzyby zamoczyć w wodzie na noc, następnie ugotować, wyjąć z wody i drobno posiekać. Do wywaru z grzybów włożyć kiszoną kapustę i gotować do odparowania płynu.(około pół godziny) Przestudzić, drobno posiekać Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę i grzyby. Doprawić do smaku solą, przyprawą do zup i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i chwilę podsmażyć. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać olej, żółtka bardzo ciepłą wodę z mlekiem, szczyptę soli zagnieść elastyczne ciasto. Następnie podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozmrożony szpinak i wyrobić. Obie części ciasta rozwałkować na grubość 4-5 mm. Jeden płat ciasta ułożyć na folii spożywczej, posmarować odrobiną wody, na niego ułożyć drugi placek i również posmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Oba płaty ciasta zwinąć w rulon jak roladę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto wyjąć z folii na posypaną mąkę deskę, pokroić na plastry grubości około pół cm. Każdy plasterek ciasta rozwałkować na cieńszy krążek. Nałożyć farsz, brzegi ciasta posmarować białkiem, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić widelcem. Wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą
Ciasto podzielić na 2 części jedną wymieszać ze szpinakiem
Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą
Ciasto rozwałkować ułożyć na folii i zwinąć jak roladę
Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą
Schłodzone ciasto pokroić na pół cm krążki
Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą
Ułożyć farsz przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić