Sposób przygotowania:
Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą
Farsz: Umyte grzyby zamoczyć w wodzie na noc, następnie ugotować, wyjąć z wody i drobno posiekać. Do wywaru z grzybów włożyć kiszoną kapustę i gotować do odparowania płynu.(około pół godziny) Przestudzić, drobno posiekać Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę i grzyby. Doprawić do smaku solą, przyprawą do zup i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i chwilę podsmażyć. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać olej, żółtka bardzo ciepłą wodę z mlekiem, szczyptę soli zagnieść elastyczne ciasto. Następnie podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozmrożony szpinak i wyrobić. Obie części ciasta rozwałkować na grubość 4-5 mm. Jeden płat ciasta ułożyć na folii spożywczej, posmarować odrobiną wody, na niego ułożyć drugi placek i również posmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Oba płaty ciasta zwinąć w rulon jak roladę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto wyjąć z folii na posypaną mąkę deskę, pokroić na plastry grubości około pół cm. Każdy plasterek ciasta rozwałkować na cieńszy krążek. Nałożyć farsz, brzegi ciasta posmarować białkiem, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić widelcem. Wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.