cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Wigilia w trzech odsłonach

Kompot z suszu nieco inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wigilia fusion

Kompot z suszu nieco inaczej

Składniki:

Kompot z suszu nieco inaczej

 

  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych podwędzanych śliwek
  • 100 g suszonego mango
  • 1 pomarańcza
  • 6 goździków
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 cm kawałek imbiru pokrojonego w plasterki
  • 2 - 2,5 litra wrzącej wody
  • 100 g wódki żołądkowej gorzkiej
  • 100 g likieru ziołowego, np. Jagermeister

 

Sposób przygotowania:

Kompot z suszu nieco inaczej
Susz wrzucić do naczynia, pomarańczę przekroić na pół i z jednej połówki obrać skórkę - wrzucić do misy, drugą połowę zaś pokroić w ładne plastry do dekoracji. Dodać przyprawy, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny, gdy kompot lekko ostygnie wlać alkohole. Kompot nie powinien byc mocny, alkohol dodajemy tylko dla smaku. Podawać w niskich szklankach przybranych plastrami pomarańczy.