Nierzadko postrzegany jest wyłącznie jako digestif, pity bez żadnych dodatków. Takiej formie degustacji, pozostają dziś jednak wierni jedynie koneserzy. Koniak staje się alkoholem, którym można się cieszyć na wiele różnych sposobów.
Koniak już nie tylko solo
Koktajle na bazie koniaku są obecnie bardzo popularne. Koniak pity z lodem lub mieszany z innymi napojami nie zdziwi już żadnego barmana. Co wpływa na zmianę podejścia do trunku, który jeszcze niedawno kojarzony był tylko ze standardowym sposobem degustacji? - „Czasy się zmieniają i obecny tryb życia, ciągły pośpiech nie pozwalają na spokojne i długie delektowanie się lampką koniaku. Dlatego postanowiliśmy wkroczyć do barów” – tak atrakcyjność drinków na bazie koniaku Otard tłumaczy Nicolas Fagot, brand ambasador marki. Konsumenci, coraz częściej ukierunkowani na przełamywanie schematów, chcą odkrywać nowe, niekonwencjonalne sposoby picia alkoholu. Ekskluzywne, zaskakujące koktajle na bazie koniaku stanowią odpowiedź na te potrzeby. Różnorodne dodatki pozwalają eksperymentować, a koniak wkomponowany w koktajle nadal zachowuje swoją klasyczną barwę i lekki, aksamitny smak. Warto dodać, że drinki na bazie koniaku mają swoją własną tradycję. „Z historycznego punktu widzenia możemy powiedzieć, że mieszanie koniaku ma bogatą, ponad 200-letnią przeszłość. Początkowo mieszano go jedynie z wodą. Ten long drink nosił nazwę „La fine á l’eau”. Później przyszedł czas na takie klasyki, jak np. Side Car czy Corpse Reviver. Dzisiaj nawet w regionie Cognac na porządku dziennym jest zamawianie koniaku z tonikiem lub Ginger, ale i z lodem” – mówi Nicolas Fagot.
Osobom, które miałyby ochotę skusić się na nowe koktajlowe doznania, polecamy dwa niezwykle drinki na bazie koniaku Otard – Drink Exotic z koniakiem Otard i Drink z koniakiem Otard My Milk.