Bogactwo składników
Mleko jest produktem spożywczym, który na szeroką skale wykorzystujemy poza kuchnią. Dzięki bogactwu w witamin (np. te z grupy B), protein, wapnia, białka i wielu cennych pierwiastków, niezwykle korzystnie oddziałuje na skórę. Działa kojąco, szczególnie w stanach nadmiernego przesuszenie naskórka oraz gdy przesadzimy z opalaniem. Stąd jego szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Wiadomo, że mleko wykorzystywano od dawna. Z jego cudownych właściwości korzystały takie wielkie postacie jak Kleopatra, Poppea (żona Nerona), George Sand, Elżbieta Austriacka oraz Maria Antonina.
Proteiny zawarte w mleku wzmacniają naskórek, głęboko go nawilżają i wygładzają. Aksamitną miękkość nadaje skórze obecności białka. Bierze ono bowiem udział w tworzeniu siateczki włókien kolagenowych i elastynowych wzmacniającej skórę. Dzięki zawartości lipidów skóra się natłuszcza i uelastycznia. Dzięki ich obecności odbudowuje się uszkodzona lub zniszczona warstwa hydrolipidowa skóry. Stąd często preparaty na bazie mleka stosuje się do skóry wrażliwej, przesuszonej lub podrażnionej. Natomiast kwas mlekowy delikatnie złuszcza obumarłe komórki, a jego bakterie pozwalają zachować właściwe pH skóry. W kosmetykach na szeroką skale wykorzystywane jest zarówno mleko krowie, jak i kozie.
Kąpiele mleczne znakomicie relaksują i dostarczają przy tym energii. Dlatego mleczną kurację poleca także osobom szczególnie narażonym na stres, a nawet cierpiącym na nadmierne napięcie mięśniowe.