Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Kotlety z grzybowym serduchem, w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

już niedługo będą świeże grzyby a teraz można użyć mrożonych

Kotlety z grzybowym serduchem, w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z grzybowym serduchem, w sosie

 

  • KOTLECIKI - 600 g łopatki wieprzowej
  • 40 g bułki tartej
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • ok. 100 g posiekanej drobniutko cebuli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sosu sojowego grzybowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 cebula
  • do obtoczenia: mąka pszenna
  • do smażenia: olej

 

  • FARSZ - ok. 30 dkg świeżych/mrożonych borowików brunatnych
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy

 

  • SOS - 1 garstka suszonych borowików brunatnych, krajanki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej chili
  • ok. 50 ml białego wina
  • ok. 100 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z grzybowym serduchem, w sosie
SOS - grzyby namoczyć w ok. 1 szklance ciepłej wody, odstawić. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle dodając posiekane chili, dodać też odcedzone posiekane grzyby, smażyć razem kilka chwil. Dodać wino i wodę z moczenia grzybów, dusić ok. 20 minut. Śmietankę roztrzepać z mąką i szczyptą soli, wlać do sosu, zagotować i doprawić do smaku.FARSZ - oczyszczone grzyby pokroić na kawałeczki - świeże albo mrożone, jakie macie. Obraną cebulę posiekać i przesmażyć na maśle, dodać grzyby i smażyć razem aż odparuje cały płyn. Doprawić do smaku i wymieszać z tartą bułką, ostudzić.KOTLECIKI - opłukane i osuszone mięso pokroić na kawałki, zmielić w maszynce razem z bułką wcześniej namoczoną w mleku i odciśniętą. Dodać posiekaną cebulę i przyprawy, dokładnie wyrobić masę i zostawić żeby odpoczęła. Podzielić ją na 6 dużych porcji, z każdej uformować placek wielkości dłoni - robić to mokrymi rękami. Na mięso nakładać porcję farszu grzybowego i dokładnie zlepiać brzegi formując okrągłe kotlety. Lekko je spłaszczyć i obtoczyć w mące. Otrzepać z jej nadmiaru i smażyć na oleju, na rozgrzanej patelni. Gdy zrumienią się z obu stron przykryć patelnię i poddusić kilka minut. Podawać polane sosem grzybowym.
Kotlety z grzybowym serduchem, w sosie
mięso zmielić w maszynce razem z namoczoną wcześniej bułeczką
Kotlety z grzybowym serduchem, w sosie
grzyby - świeże albo mrożone - pokroić i przesmażyć na maśle z cebulą
Kotlety z grzybowym serduchem, w sosie
mięso podzielić na 6 części - każdą rozpłaszczyć - nakładać farsz i zlepiać
Kotlety z grzybowym serduchem, w sosie
sos przygotować na bazie suszonych grzybów - namoczonych - przesmażonych z cebulką i doprawionych winem oraz śmietanką