Sposób przygotowania:
Kotlety z grzybowym serduchem, w sosie
SOS - grzyby namoczyć w ok. 1 szklance ciepłej wody, odstawić. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle dodając posiekane chili, dodać też odcedzone posiekane grzyby, smażyć razem kilka chwil. Dodać wino i wodę z moczenia grzybów, dusić ok. 20 minut. Śmietankę roztrzepać z mąką i szczyptą soli, wlać do sosu, zagotować i doprawić do smaku.FARSZ - oczyszczone grzyby pokroić na kawałeczki - świeże albo mrożone, jakie macie. Obraną cebulę posiekać i przesmażyć na maśle, dodać grzyby i smażyć razem aż odparuje cały płyn. Doprawić do smaku i wymieszać z tartą bułką, ostudzić.KOTLECIKI - opłukane i osuszone mięso pokroić na kawałki, zmielić w maszynce razem z bułką wcześniej namoczoną w mleku i odciśniętą. Dodać posiekaną cebulę i przyprawy, dokładnie wyrobić masę i zostawić żeby odpoczęła. Podzielić ją na 6 dużych porcji, z każdej uformować placek wielkości dłoni - robić to mokrymi rękami. Na mięso nakładać porcję farszu grzybowego i dokładnie zlepiać brzegi formując okrągłe kotlety. Lekko je spłaszczyć i obtoczyć w mące. Otrzepać z jej nadmiaru i smażyć na oleju, na rozgrzanej patelni. Gdy zrumienią się z obu stron przykryć patelnię i poddusić kilka minut. Podawać polane sosem grzybowym.