Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
Marchewki obrać i ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Gdy pieczarki zmiękną, dodać poszatkowaną cebulę. Wymieszać i smażyć na małym ogniu. Gdy wszystko już zmięknie, a płyn z grzybków trochę odparuje, zdjąć z ognia i ostudzić. Z wody wyjąć również marchewki, ostudzić je, zaś w wodzie, w której się gotowały, ugotować kaszę, w razie potrzeby dolać jeszcze wody oraz soli. Następnie kaszę odcedzić i ostudzić. W naczyniu wymieszać pieczarki z cebulą, kaszę oraz marchewki pokrojone w kostkę. Dodać 3 surowe jajka, majonez, mąkę oraz bułkę tartą. Posypać lubczykiem, papryką w proszku, bazylią, majerankiem, przyprawą do ziemniaków oraz solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, formować płaskie kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 3-4 minuty każdą ze stron. Smacznego!
KasiaJulcia