zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Krokiety z mieszanym farszem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kasza, mięso, grzyby, cebula, marchew i groszek zamknięte w naleśniku to super syte i smaczne danie - czyli krokiety w sam raz na obiad. Ja zrobiłam dziś hurtowo i będą na zapas

Krokiety z mieszanym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z mieszanym farszem

 

  • Farsz :
  • 600 g mięsa gulaszowego wieprzowego
  • 2 saszetki kaszy jęczmiennej ( 2 x po 100 g )
  • 2 cebule
  • 3 garście suszonych grzybów
  • 1 szk groszku konserwowego
  • 1 szk marchewki konserwowej
  • do smaku :
  • sól
  • ognista mieszanka przypraw
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • kilka łyżek oleju
  • Naleśniki :
  • 3 szk mleka
  • 1 szk oranżady
  • 2 szk wody
  • 3 jajka
  • 5 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/5 szk oleju
  • do smaku :
  • sól kurkuma
  • curry indyjskie
  • Pozostałe dodatki :
  • jajka
  • sól
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:

Krokiety z mieszanym farszem
Farsz : Grzyby zalać wodą i namoczyć, ugotować, wystudzić i odcedzić. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć z wody, wyjąć z woreczków i przełożyć do miski. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości lekko soląc wodę. Po ugotowaniu mięso wystudzić ale w wywarze. Cebule obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Groszek i marchewkę odsączyć z zalewy na sicie. Przygotować miskę na farsz i maszynkę do mięsa z grubym sitkiem. Wyjąć mięso z wywaru i zmielić razem z grzybami, dodać pozostałe podsmażoną cebulę, kaszę i przyprawy i wymieszać farsz. Następnie dodać marchew i groszek i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Naleśniki : Do dużej miski wlać płynne składniki, wbić jajka i wymieszać. Mąkę wsypywać porcjami i miksować mikserem aż ciasto będzie gładkie, dodać sól, kurkumę i curry i wymieszać. Dolać olej, wymieszać i ciasto odstawić na kilkanaście minut. Potem nalewać porcje ciasta na patelnię do naleśników i robiąc okrężne ruchy rozprowadzić ciasto po patelni. Smażyć naleśniki z obu stron a potem kłaść je piętrowo na talerzu. Na usmażone naleśniki kłaść porcje nadzienia, zwijać krokiety w rulony, panierować w bułce tartej, zanurzać w rozmąconym jajku i ponownie w bułce tartej lekko spłaszczając. Krokiety smażyć z obu stron na rumiany kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać np. z czerwonym barszczykiem na gorąco.
Krokiety z mieszanym farszem
Etap 1usmazyć nalesniki i przygotwać farsz .
Krokiety z mieszanym farszem
Etap 2na naleśniki kłaść porcje farszu i zwijac krokiety .
Krokiety z mieszanym farszem
Etap 3zwinięte krokiety panierować w bułce i jajku .
Krokiety z mieszanym farszem
Etap 4krokiety smażyć na rumiano mozna odsączyć na ręczniku .