Sposób przygotowania:
Krokiety z mieszanym farszem
Farsz : Grzyby zalać wodą i namoczyć, ugotować, wystudzić i odcedzić. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć z wody, wyjąć z woreczków i przełożyć do miski. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości lekko soląc wodę. Po ugotowaniu mięso wystudzić ale w wywarze. Cebule obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Groszek i marchewkę odsączyć z zalewy na sicie. Przygotować miskę na farsz i maszynkę do mięsa z grubym sitkiem. Wyjąć mięso z wywaru i zmielić razem z grzybami, dodać pozostałe podsmażoną cebulę, kaszę i przyprawy i wymieszać farsz. Następnie dodać marchew i groszek i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Naleśniki : Do dużej miski wlać płynne składniki, wbić jajka i wymieszać. Mąkę wsypywać porcjami i miksować mikserem aż ciasto będzie gładkie, dodać sól, kurkumę i curry i wymieszać. Dolać olej, wymieszać i ciasto odstawić na kilkanaście minut. Potem nalewać porcje ciasta na patelnię do naleśników i robiąc okrężne ruchy rozprowadzić ciasto po patelni. Smażyć naleśniki z obu stron a potem kłaść je piętrowo na talerzu. Na usmażone naleśniki kłaść porcje nadzienia, zwijać krokiety w rulony, panierować w bułce tartej, zanurzać w rozmąconym jajku i ponownie w bułce tartej lekko spłaszczając. Krokiety smażyć z obu stron na rumiany kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać np. z czerwonym barszczykiem na gorąco.
darmiona
zewa
Bardzo dziękuję :)