Sposób przygotowania:
Kruche paszteciki z kapustą i grzybami
Dzień wcześniej grzyby zalewamy ciepłą wodą aby namokły. Półtorej szklanki mąki ( reszta do podsypywania) miksujemy z tłuszczem, solą i żółtkami. Wykładamy do miski dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Jak się dokładnie połączy, zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Kapustę kroimy drobniej, zalewamy wodą i gotujemy 15 min, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojone na drobno grzyby. Po 10 min dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak się zaczną rumienić można podlać odrobiną wody i dorzucić kapustę. Jałowiec, połamany listek laurowy i ziele angielskie układamy na gazie, związujemy nitką i dorzucamy do kapusty, wyciągamy jak kapusta będzie miękka. Dodajemy resztę przypraw i dusimy do miękkości pod przykryciem. Ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy prostokąty 10 x 7 cm . Każdy smarujemy pozostałym białkiem. układam porcję kapusty. Krótsze brzegi składamy do środka i zwijamy pasztecik, układamy na blasze wyłożonej papierem łączeniem do spodu. Smarujemy wierzch białkiem, posypujemy kminkiem i wkładamy do piekarnika na 30 min w temp 200 stopni.
zbysiowa
Ela Dz
Proszę Cię bardzo Madziu. :) uważaj tylko sobie nie nakrusz :P
edytaha
Ela Dz
Edzia byłam u Ciebie i widziałam tego świątecznego wiedeńczyka. To dopiero mistrzostwo. a tą gwiazdkę to poznaję.:)
edytaha
Hahaha, wpadła do mnie niespodzianie :)
Ela Dz
edytaha
To tak jak ja :)
Justiinka
Ela Dz
Wyszło 16 i dwa takie nieforemne z resztek.