SUPERPRZEPIS

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

  • 9
  • Ela Dz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Kruche paszteciki  z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Nie tylko świetnie zastępują tłuste smażone krokiety, ale są również mniej pracochłonne.

Składniki:

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami
Dzień wcześniej grzyby zalewamy ciepłą wodą aby namokły. Półtorej szklanki mąki ( reszta do podsypywania) miksujemy z tłuszczem, solą i żółtkami. Wykładamy do miski dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Jak się dokładnie połączy, zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Kapustę kroimy drobniej, zalewamy wodą i gotujemy 15 min, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojone na drobno grzyby. Po 10 min dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak się zaczną rumienić można podlać odrobiną wody i dorzucić kapustę. Jałowiec, połamany listek laurowy i ziele angielskie układamy na gazie, związujemy nitką i dorzucamy do kapusty, wyciągamy jak kapusta będzie miękka. Dodajemy resztę przypraw i dusimy do miękkości pod przykryciem. Ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy prostokąty 10 x 7 cm . Każdy smarujemy pozostałym białkiem. układam porcję kapusty. Krótsze brzegi składamy do środka i zwijamy pasztecik, układamy na blasze wyłożonej papierem łączeniem do spodu. Smarujemy wierzch białkiem, posypujemy kminkiem i wkładamy do piekarnika na 30 min w temp 200 stopni.
Kruche paszteciki  z kapustą i grzybami
Mąkę miksujemy z solą, tłuszczem i żółtkami.
Kruche paszteciki  z kapustą i grzybami
Do podsmażonych grzybów i cebuli dodajemy obgotowaną kapustę.
Kruche paszteciki  z kapustą i grzybami
Każdy pasztecik smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem.
Kruche paszteciki  z kapustą i grzybami
Z pasztecikami należy obchodzić się ostrożnie są bardzo delikatne.