Sposób przygotowania:
Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami
Kapustę pokroić i udusić w malej ilości wody. Grzyby umyć, ugotować i drobno posiekać. Cebule podsmażyć na tłuszczu. Wszystko połączyć, doprawić solą i pieprzem. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i łyżka mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Dodać jajo i resztę maki, wyrabiać ciasto. Dodać roztopiony ciepły tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oproszoną mąką stolnice i rozciągnąć rękami na prostokątny płat. Powierzchnie wyrównać wałkiem. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie, zwinąć i zlepić brzegi ciasta białkiem lub woda. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajem, w kilku miejscach głęboko nakłuć widelcem. Upiec na zloty kolor w średnio gorącym piekarniku. Podawać na gorąco pokrojony w poprzek na grube kawałki.