Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kapustę pokroić i udusić w malej ilości wody. Grzyby umyć, ugotować i drobno

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami

Składniki:

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 35 dag maki (niepełne 2 szklanki)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 5 dag tłuszczu
  • jajo
  • tłuszcz do formy

 

  • Nadzienie:
  • 75 dag kapusty białej
  • 2 dag grzybów suszonych lub 10-15 dag pieczarek
  • 5 dag (2 łyżki) smalcu lub innego tłuszczu
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami
Kapustę pokroić i udusić w malej ilości wody. Grzyby umyć, ugotować i drobno posiekać. Cebule podsmażyć na tłuszczu. Wszystko połączyć, doprawić solą i pieprzem. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i łyżka mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Dodać jajo i resztę maki, wyrabiać ciasto. Dodać roztopiony ciepły tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oproszoną mąką stolnice i rozciągnąć rękami na prostokątny płat. Powierzchnie wyrównać wałkiem. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie, zwinąć i zlepić brzegi ciasta białkiem lub woda. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajem, w kilku miejscach głęboko nakłuć widelcem. Upiec na zloty kolor w średnio gorącym piekarniku. Podawać na gorąco pokrojony w poprzek na grube kawałki.