Sposób przygotowania:
Kulebiak z grzybami i ryżem
Przyrządzamy nadzienie: Grzyby myjemy, płuczemy, gotujemy pod przykryciem. Następnie przecedzamy i drobno siekamy. Pozostawiamy wywar do ugotowania ryżu. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy z tłuszczem. Ryż gotujemy na wywarze w stosunku ryż do wywaru 1:2. Do ugotowanego ryżu dodajemy cebulę z tłuszczem, pieprz i sól do smaku, Następnie dodajemy grzyby. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Z drożdży przygotowujemy rozczyn (rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy troszkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilkę). Do mąki dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdży, sól, żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na długość blaszki do pieczenia, po środku na całej długości układamy farsz i zwijamy ciasto w rulon, zlepiając końce. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy białkiem po całości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut.