Sposób przygotowania:
kuleczki mięsno-kalafiorowe
kalafiora podzielić na trochę mniejsze kawałki, umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody i podgotowac 1-3 minuty, wyjąć i przestudzić, zetrzeć na tarce o duzych oczkach; pieczarki umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach; paprykę umyć, oczyścić i zetrzec na tarce o grubych oczkach; czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąc; szczypiorek i cebulę drobno posiekać; do mięsa dodać startego kalafiora, pieczarki, paprykę, cebulę, szczypiorek, odciśniętą bułkę, jedno jajko, starty ser żółty, curry, zioła, sól, pieprz i wyrobić na masę; formować kuleczki, panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na głębokim oleju do zrumienienia bułki, odsączyc na papierowych ręcznikach; podawać z ryżem lub jako samodzielne danie z sosem słodko-kwaśnym, czosnkowym lub pomidorowym