Sposób przygotowania:
Kura w potrawce z rodzynkami
Sprawioną kurę umyć, podzielić na porcje, zalać 2 litrami zimnej wody, wsypać sól, dodać umytą i obraną marchew i pietruszkę, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotować na bardzo małym ogniu około 75 minut. Mięso wyjąć, obrać ze skóry, usunąć kości. Dwie szklanki rosołu ostudzić, odstawić. Ugotowane marchewki pokroić w plasterki. Ryż zalać 3 szklankami osolonej wody i ugotować do miękkości, dodać masło, przykryć i odstawić. Groszek ugotować do miękkości, odcedzić. Przygotować sos. Masło stopić na patelni, wsypać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić przecedzonym schłodzonym rosołem, zagotować, zestawić z ognia. Żółtko połączyć ze śmietaną, wlać do sosu, wymieszać, dobrze podgrzać, ale nie gotować. Sos przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, dodać rodzynki, ugotowany groszek i plasterki marchewki. Na półmisku ułożyć ryż oraz kawałki mięsa. Całość polać sosem i posypać natką.