Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak marengo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oliwki wydrążyć i namoczyć w letniej wodzie aby odciągnąć sól. okrajac

Kurczak marengo

Składniki:

Kurczak marengo

 

  • kurczak 9ok 1,5 kg)
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g małych pieczarek
  • ząbek czosnku
  • 24 zielone oliwki
  • 1/4 l białego wytrawnego wina
  • 30 g masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak marengo
Oliwki wydrążyć i namoczyć w letniej wodzie aby odciągnąć sól. okrajac kurczaka na części i wolno smażyć na oleju w płaskim rondlu. Zarumienionego, miękkiego kurczaka posolić, posypac pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczenia zlać i odstawić. Do rondla wlać pomidory obrane ze skórki i wydrążone z pestek z drobno posiekanym czosnkiem. Wolno gotując dodawać stopniowo wino, surowe pieczarki w całości oraz koncentrat pomidorowy. Dosypać soli i pieprzu stale wino gotując tak długo aż sos nabierze konsystencji kremu. Gdyby był zbyt rzadki dodać odrobine masła z mąką i zagotować. Dodać kawałki kurczaka, oliwki, wstawić do ciepłego piekarnika na 10 minut. Nie gotować. Podawać takiego kurczaka posypanego natką pietruszki i ubranego dookoła jajkami sadzonymi na grzankach.