agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

kurczak mocno zawijany

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

przepyszny kurczak zawijany w serowego naleśnika i ciasto francuskie

kurczak mocno zawijany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kurczak mocno zawijany

 

  • pierś z kurczaka 4 szt
  • pieczarki 300 g
  • masło 50g
  • ryż 2 woreczki
  • wywar warzywny 150 ml
  • serek mascarpone 125g
  • parmezan 2 łyżki
  • papryka mielona słodka ok 1 łyżki
  • sol pieprz 1 szczypta
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • NALEŚNIK:
  • maka 100 g
  • jajko 1 szt
  • zioła suszone 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżeczka
  • sól pieprz 1 szczypta
  • parmezan 2 łyżki
  • mleko 250 ml

Sposób przygotowania:

kurczak mocno zawijany
Przygotowujemy naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, jajko, łyżkę roztopionego masła, suszone zioła oraz parmezan. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na maśle. Piersi z kurczaka posypujemy solą, pieprzem oraz papryką mielona słodką. Obsmażamy na oliwie z oliwek ( nie muszą być całkowicie usmażone w środku). Ryż gotujemy w bulionie warzywnym, gdy już będzie miękki i wchłonie cały bulion dodajemy mascarpone i parmezan.. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Na środku naleśnika układamy łyżkę ryżu oraz pieczarek, na wierzch układamy pierś z kurczaka. Zawijamy jak krokieta. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, dzielimy na paski (ok 10 cm szerokości), nacinamy w kształt lotek. Układamy na nim zawiniętą pierś i ponownie zawijamy. Naczynie w którym będziemy zapiekać wykładamy papierem. Przekładamy "zawijańca" wierzch smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, zapiekamy ok 25 minut. Smacznego:)
kurczak mocno zawijany
przepyszny kurczak zawijany w serowego naleśnika i ciasto francuskie
kurczak mocno zawijany
przepyszny kurczak zawijany w serowego naleśnika i ciasto francuskie
kurczak mocno zawijany
przepyszny kurczak zawijany w serowego naleśnika i ciasto francuskie
kurczak mocno zawijany
przepyszny kurczak zawijany w serowego naleśnika i ciasto francuskie