SUPERPRZEPIS

Kurczak murgh makhani czyli butter chick

  • Elexis
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kurczak murgh makhani czyli butter chick Więcej zdjęć (3)

Przepis zaczerpnięty z kuchni indyjskiej

Składniki:

Kurczak murgh makhani czyli butter chick

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak murgh makhani czyli butter chick
Przyprawy do marynaty, czyli: 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżkę garam masala, śmietanę 12 %, sól i pieprz dokładnie ze sobą mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy naszą marynatą. Po przynajmniej pół godzinie całość przysmażamy na patelni, na początku dodajemy połowę masła i smażymy dalej, a na sam koniec dokładamy resztę masła. Dodajemy pomidory z puszki, kolendrę, zmiażdżony czosnek i resztę śmietany. Całość gotujemy przez około 15 minut, pamiętając o ciągłym mieszaniu, żeby się nie przypaliło. Podajemy z ryżem!
Kurczak murgh makhani czyli butter chick
Kurczaka marynujemy przynajmniej przez pół godziny
Kurczak murgh makhani czyli butter chick
Smażymy razem z marynatą na sporej ilości masła