Kurczak na wypasie Chupi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

A miała być zwykła pierś w panierce!!!

Kurczak na wypasie Chupi

Składniki:

Kurczak na wypasie Chupi

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na wypasie Chupi
Zaczynamy od rozbicia piersi z kurczaka , przyprawiamy i odstawiamy na trochę do lodówki.W międzyczasie oczyszczone pieczarki kroimy na drobne kawałeczki , siekamy cebulkę i podsmażamy na masełku na małej patelni , oscypek ścieramy na tarce.Na roztłuczoną pierś nakładamy najpierw starty oscypek , następnie podsmażone pieczarki z cebulką. Mięsko należy spiąć skróconymi patyczkami do szaszłyków , ale możemy też ją związać sznurkiem do mięsa.Gotową roladkę podsmażamy przez chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek , następnie przekładamy ją do rozgrzanego piekarnika ( około 215 stopni ). A teraz gwóźdź programu - sos pełna improwizacja.Do oliwy , na której smażyłam pierś dolałam wody , dodałam pół kostki mięsnej , szałwię , estragon , łyżkę jogurtu greckiego , odrobinę mąki z pp , maggi i szczyptę pieprzu , poddusiłam i gotowe. Wyszedł smakowity.Mięsko w piekarniku trzymamy około 10-15 minut.Smacznego. Proces twórczy wkrótce :)