kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kurczak po indyjsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne to jest przyznam się jednak że mistrzem kuchni indyjskiej nie jestem.

Kurczak po indyjsku

Składniki:

Kurczak po indyjsku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po indyjsku
Mieszamy ze sobą:goździki, migdały, pieprz cayenne, jogurt, imbir,sok z cytryny i przeciśnięty czosnek. Smarujemy tym kurczaka, przykrywamy i wstawiamy go na noc do lodówki.Rozpuszczamy miód z 1 łyżką tłuszczu i tym smarujemy kurczaka.
Wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody.wstawiamy na najniższy poziom piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 225*C pod przykryciem.Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.Gotujemy ryż z rodzynkami w osolonej wodzie.Zdejmujemy z ognia i dodajemy curry, zeszklona cebulę i 1 łyżkę soku z cytryny.
Podajemy kurczaka wyłożonego na ryż z sałatą i białym wytrawnym winem.Smacznego!