Sposób przygotowania:
Kurczak po malajsku
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, po czym zalać mlekiem i odłożyć przynajmniej na 3-4 godziny do lodówki.
Orzechy drobno zmielić.
Po tym czasie odlać mleko z kurczaka, przyprawić mięso solą, pieprzem, kurkumą, a na koniec dodać 1 łyżkę miodu i wetrzeć w kurczaka, a potem obtaczać kawałki mięsa w zmielonych orzechach.
Tak przygotowane mięso smażyć na maśle z dodatkiem oleju, na niezbyt dużym ogniu, aż do całkowitego upieczenia i zrumienienia kurczaka.
W międzyczasie zrobić sos. Śmietanę rozpuścić na małym ogniu z dodatkiem startego na tarce z małymi oczkami sera żółtego, mieszając od czasu do czasu i nie dopuszczając do zagotowania, a na koniec dodać posiekany szczypior.
Orzechy drobno zmielić.
Po tym czasie odlać mleko z kurczaka, przyprawić mięso solą, pieprzem, kurkumą, a na koniec dodać 1 łyżkę miodu i wetrzeć w kurczaka, a potem obtaczać kawałki mięsa w zmielonych orzechach.
Tak przygotowane mięso smażyć na maśle z dodatkiem oleju, na niezbyt dużym ogniu, aż do całkowitego upieczenia i zrumienienia kurczaka.
W międzyczasie zrobić sos. Śmietanę rozpuścić na małym ogniu z dodatkiem startego na tarce z małymi oczkami sera żółtego, mieszając od czasu do czasu i nie dopuszczając do zagotowania, a na koniec dodać posiekany szczypior.
Natala1210
sloneczko1