Sposób przygotowania:
Kurczak teriyaki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Ja przygotowałam wersję walentynkową i foremką w kształcie serduszka wycięłam porcje mięsa. Do pojemnika (najlepiej próżniowego) wlać sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodać papryczki, miód, posiekany czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Włożyć mięso, dobrze wymieszać by mięso pokryło się marynatą. Zamknąć i odstawić na ok. 1 godz do lodówki, jeśli nie używacie pojemnika próżniowego to na około 3 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10min w temp. 180-200st, następnie mięso obrócić i piec kolejne 10 minut.
skuter5