czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kurczak teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kurczak jest naprawdę wyśmienity, o ostro-słodkim smaku. Do tego zdrowy, bo bez dużej ilości tłuszczu.

Kurczak teriyaki

Składniki:

Kurczak teriyaki

 

Sposób przygotowania:

Kurczak teriyaki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Ja przygotowałam wersję walentynkową i foremką w kształcie serduszka wycięłam porcje mięsa. Do pojemnika (najlepiej próżniowego) wlać sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodać papryczki, miód, posiekany czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Włożyć mięso, dobrze wymieszać by mięso pokryło się marynatą. Zamknąć i odstawić na ok. 1 godz do lodówki, jeśli nie używacie pojemnika próżniowego to na około 3 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10min w temp. 180-200st, następnie mięso obrócić i piec kolejne 10 minut.