Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Kurczak z Marengo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

14 czerwca 1800 roku, Marengo w Piemoncie - zwycięstwo Napoleona nad armią austriacką, niewątpliwie niektórzy kojarzą tę bitwę z potrawą znaną jako KURCZAK Z MARENGO. Poniżej prezentuję moją wersję tej sławnej potrawy.

Kurczak z Marengo

Składniki:

Kurczak z Marengo

 

  • kurczak wiejski
  • sól
  • biały pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml rosołu drobiowego
  • 200 ml białego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 300 - 400 g pieczarek
  • 6 niewielkich pomidorów
  • kilka szalotek lub małej młodej cebuli cukrówki
  • kilka czarnych oliwek
  • natka pietruszki, świeży rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek
  • opcjonalnie łyżka domowego przecieru pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z Marengo
Kurczaka dzielimy na części, solimy i pieprzymy. Podsmażamy na oliwie.Wkładamy do brytfanny lekko podlewamy rosołem i winem. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach C około 30 minut. W razie potrzeby podlewamy winem i rosołem. Do kurczaka dodajemy plasterki czosnku, podduszona na maśle pieczarki, obrane ze skórki pokrojone w drobniutką kostkę pomidory, cebulki, posiekane oliwki, świeże zioła i przecier pomidorowy. Pieczemy pod przykryciem jeszcze około 30 minut. Kurczaka podajemy z bagietką i obficie posypanego świeżymi ziołami.