asia_9

asia_9

Kucharz
[Przepisów: 16]

Lasagne prosta w wykonaniu i pyszna!!!

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezbyt skomplikowana a wychodzi rewelacyjna!!!

Lasagne prosta w wykonaniu i pyszna!!!

Składniki:

Lasagne prosta w wykonaniu i pyszna!!!

 

  • Sos pomidorowy:
  • ok. 0,75 kg pieczarek
  • plaster boczku wędzonego parzonego pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 puszki/kartony pomidorów/pulpy
  • ok. 1 kg mięsa mielonego
  • 1 kostka czosnkowa Knorr
  • 1 kostka bulionowa
  • przyprawy do mięsa mielonego
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek

 

  • Sos beszamelowy:
  • ok.2 łyżki masła
  • ok. 4-5 łyżek mąki
  • mleko (dolać, aby wszystko po podgrzaniu miało gęstość zawiesistego sosu)
  • vegeta do smaku
  • gałka muszkatułowa- do smaku
  • pieprz- do smaku

 

  • Płaty makaronu:
  • całe opakowanie lasagne
  • olej
  • sól
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Lasagne prosta w wykonaniu i pyszna!!!
Przyrządzanie:

Obrane i pokrojone pieczarki podsmarzyć na złoto. Przełożyć do garnka. Podsmażyć boczek i też dodać. Dolać pomidory lub pulpę. Dusić na małym ogniu. Mięso smażyć posypane kostką czosnkową, przyprawami do mielonego i pieprzem. Dodać do reszty. Dolać trochę bulionu, niedużo bazyli i oregano. .

Sos beszamelowy przyrządzamy w następujący sposób:najpierw na patelni rozgrzewamy delikatnie masło i kiedy się rozpuści, patelnię odstawiamy na bok. Wsypujemy wtedy potrzebną ilość mąki, rozcieramy ją na gładką masę i cały czas mieszając, ostrożnie wlewamy mleko (najlepiej ciepłe). Patelnię kładziemy z powrotem na gaz i doprowadzamy sos do wrzenia, oczywiście cały czas skrupulatnie mieszając. W trakcie dodajemy do smaku gałkę muszkatołową, sól lub vegetę i pieprz.
Żeby sos był gładki musimy posiadać trzepaczkę. Mieszamy, aż uzyskamy dość gęstą konsystencję.

Gotujemy płaty lasagne według przepisu z dodatkiem oleju, aby były jeszcze twardawe. Najlepiej wkładać po 3 sztuki do wrzącej wody (szeroki gar) i wyciągać na serwetkę do wysuszenia.

Blachę smarujemy masłem, układamy warstwę makaronu, potem sos pomidorowy i sos beszamelowy. Następnie kolejna warstwa makaronu oraz sosy. Jeżeli starczy produktów kładziemy 3 warstwę. Ostatnia warstwa to makaron, beszamelowy sos i duża ilość tartego sera. Wszystko posypujemy kostką czosnkową Knorr. Pieczemy w ok. 180 stopniach 40-50 min.