Sposób przygotowania:
Lasagne prosta w wykonaniu i pyszna!!!
Przyrządzanie:
Obrane i pokrojone pieczarki podsmarzyć na złoto. Przełożyć do garnka. Podsmażyć boczek i też dodać. Dolać pomidory lub pulpę. Dusić na małym ogniu. Mięso smażyć posypane kostką czosnkową, przyprawami do mielonego i pieprzem. Dodać do reszty. Dolać trochę bulionu, niedużo bazyli i oregano. .
Sos beszamelowy przyrządzamy w następujący sposób:najpierw na patelni rozgrzewamy delikatnie masło i kiedy się rozpuści, patelnię odstawiamy na bok. Wsypujemy wtedy potrzebną ilość mąki, rozcieramy ją na gładką masę i cały czas mieszając, ostrożnie wlewamy mleko (najlepiej ciepłe). Patelnię kładziemy z powrotem na gaz i doprowadzamy sos do wrzenia, oczywiście cały czas skrupulatnie mieszając. W trakcie dodajemy do smaku gałkę muszkatołową, sól lub vegetę i pieprz.
Żeby sos był gładki musimy posiadać trzepaczkę. Mieszamy, aż uzyskamy dość gęstą konsystencję.
Gotujemy płaty lasagne według przepisu z dodatkiem oleju, aby były jeszcze twardawe. Najlepiej wkładać po 3 sztuki do wrzącej wody (szeroki gar) i wyciągać na serwetkę do wysuszenia.
Blachę smarujemy masłem, układamy warstwę makaronu, potem sos pomidorowy i sos beszamelowy. Następnie kolejna warstwa makaronu oraz sosy. Jeżeli starczy produktów kładziemy 3 warstwę. Ostatnia warstwa to makaron, beszamelowy sos i duża ilość tartego sera. Wszystko posypujemy kostką czosnkową Knorr. Pieczemy w ok. 180 stopniach 40-50 min.
Obrane i pokrojone pieczarki podsmarzyć na złoto. Przełożyć do garnka. Podsmażyć boczek i też dodać. Dolać pomidory lub pulpę. Dusić na małym ogniu. Mięso smażyć posypane kostką czosnkową, przyprawami do mielonego i pieprzem. Dodać do reszty. Dolać trochę bulionu, niedużo bazyli i oregano. .
Sos beszamelowy przyrządzamy w następujący sposób:najpierw na patelni rozgrzewamy delikatnie masło i kiedy się rozpuści, patelnię odstawiamy na bok. Wsypujemy wtedy potrzebną ilość mąki, rozcieramy ją na gładką masę i cały czas mieszając, ostrożnie wlewamy mleko (najlepiej ciepłe). Patelnię kładziemy z powrotem na gaz i doprowadzamy sos do wrzenia, oczywiście cały czas skrupulatnie mieszając. W trakcie dodajemy do smaku gałkę muszkatołową, sól lub vegetę i pieprz.
Żeby sos był gładki musimy posiadać trzepaczkę. Mieszamy, aż uzyskamy dość gęstą konsystencję.
Gotujemy płaty lasagne według przepisu z dodatkiem oleju, aby były jeszcze twardawe. Najlepiej wkładać po 3 sztuki do wrzącej wody (szeroki gar) i wyciągać na serwetkę do wysuszenia.
Blachę smarujemy masłem, układamy warstwę makaronu, potem sos pomidorowy i sos beszamelowy. Następnie kolejna warstwa makaronu oraz sosy. Jeżeli starczy produktów kładziemy 3 warstwę. Ostatnia warstwa to makaron, beszamelowy sos i duża ilość tartego sera. Wszystko posypujemy kostką czosnkową Knorr. Pieczemy w ok. 180 stopniach 40-50 min.
eli_555
góralka
asia_9
mam nadzieje że smakowało :)