wiolasenka

wiolasenka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

lasagne - pyszota

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sprobujcie - oczywiscie na goraco ;)

lasagne - pyszota

Składniki:

lasagne - pyszota

 

  • sos mięsny:
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (wycisnąć)
  • bulka tarta
  • 1 jajko
  • 1 duża puszka pomidorów
  • kostka rosołowa
  • 3 szczypty ostrego sambal oelek
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano albo przyprawa włoska
  • pietruszka
  • sos beszamelowy:
  • ½ kostki masła
  • mąka
  • mleko (ok. pol litra)
  • 1 op. płatów makaronu do lasagne (każdorazowo pogotować trzy płaty
  • makaronu przez ok. 5 min – uważać, aby się nie skleiły) - wode posolic
  • ser żółty zetrzec (albo 3 opakowania już startego sera)

 

Sposób przygotowania:

lasagne - pyszota
sos miesny: Mięso mielone dobrze przyprawić sola i pieprzem, dodać pokrojona w kostkę cebulkę, wyciśnięty ząbek czosnku jajko i bulkę tarta. Wymieszać i podsmażyć na patelni (na oleju albo oliwie), rozdrabniając grudki mięsa. Do mięsa wrzucić pomidory wraz ze sosem z puszki, dolać trochę wody, włożyć kostkę rosołową, 3 „szczypty” ostrego sambal oelek, przyprawić pieprzem ,bazylia, oregano i pietruszka. Warto mocniej przyprawić, bo w trakcie zapiekania straci cześć smaku. sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić pol kostki masła, posypać mąka (jak na zasmażkę) i dokładnie mieszać aby nie było grudek. Całość, ciągle mieszając zalać mlekiem, aby uzyskać płynny gesty sos. Blachę (22x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć: trochę sosu beszamelowego 3 płaty makaronu sos beszamelowy sos mięsny ser żółty 3 płaty makaronu sos beszamelowy sos mięsny ser żółty 3 płaty makaronu sos beszamelowy sos mięsny ser żółty 3 płaty makaronu reszta sosu beszamelowego dużo sera żółtego Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i wypiekać jakieś 40 min, potem zostawić jeszcze na 20 min w nagrzanym piekarniku aby sos został wciągnięty przez makaron, wtedy jest lepsza (jeżeli ser się przypala przykryć pergaminem). Przed podaniem można ja jeszcze podgrzać