Sposób przygotowania:
lasagne - pyszota
sos miesny: Mięso mielone dobrze przyprawić sola i pieprzem, dodać pokrojona w kostkę cebulkę, wyciśnięty ząbek czosnku jajko i bulkę tarta. Wymieszać i podsmażyć na patelni (na oleju albo oliwie), rozdrabniając grudki mięsa. Do mięsa wrzucić pomidory wraz ze sosem z puszki, dolać trochę wody, włożyć kostkę rosołową, 3 „szczypty” ostrego sambal oelek, przyprawić pieprzem ,bazylia, oregano i pietruszka. Warto mocniej przyprawić, bo w trakcie zapiekania straci cześć smaku. sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić pol kostki masła, posypać mąka (jak na zasmażkę) i dokładnie mieszać aby nie było grudek. Całość, ciągle mieszając zalać mlekiem, aby uzyskać płynny gesty sos. Blachę (22x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć: trochę sosu beszamelowego 3 płaty makaronu sos beszamelowy sos mięsny ser żółty 3 płaty makaronu sos beszamelowy sos mięsny ser żółty 3 płaty makaronu sos beszamelowy sos mięsny ser żółty 3 płaty makaronu reszta sosu beszamelowego dużo sera żółtego Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i wypiekać jakieś 40 min, potem zostawić jeszcze na 20 min w nagrzanym piekarniku aby sos został wciągnięty przez makaron, wtedy jest lepsza (jeżeli ser się przypala przykryć pergaminem). Przed podaniem można ja jeszcze podgrzać
pigwa