Sposób przygotowania:
Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką
Sos beszamelowy : W garnku roztopić masło, wsypać mąkę i szybko zamieszać. Wlewać mleko partiami gotować ciagle mieszajac aby nie było grudek. Czynność powtarzać ażd o wykończenia mleka. Gotowy sos doprawić do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem i wymieszać. Sos mięsno warzywny : W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Mięso zmielić i wrzucuć do garnka, podsmażyć z posiekanym czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kapustę. Duscić kilka minut a potem dodac startą cukinię i dusić jeszcze chwilę. Podlać wszystko wodą, dodać przyprawy, koncentrat i szczypiorek i dusić sos do miękkości warzyw. W razie koniecznosci sos jeszcze doprawić. Na dnie blachy do pieczenia ułożyć warstwę makaronu, na makaron wylać porcję sosu mięsno warzywnego, na sos sos beszamelowy i posypać trochę steratego żółtego sera. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien znajdować się ser. Lasagne wstawićd o piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podawać na gorąco.
edytaha
zewa
Oj było smakowicie :)