zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Dawno nie robiłam lasagne. Dziś jest z dodatkiem warzyw. Danie kaloryczne ale czasami mozna zjeść, bo jest pyszna.

Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką
Sos beszamelowy : W garnku roztopić masło, wsypać mąkę i szybko zamieszać. Wlewać mleko partiami gotować ciagle mieszajac aby nie było grudek. Czynność powtarzać ażd o wykończenia mleka. Gotowy sos doprawić do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem i wymieszać. Sos mięsno warzywny : W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Mięso zmielić i wrzucuć do garnka, podsmażyć z posiekanym czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kapustę. Duscić kilka minut a potem dodac startą cukinię i dusić jeszcze chwilę. Podlać wszystko wodą, dodać przyprawy, koncentrat i szczypiorek i dusić sos do miękkości warzyw. W razie koniecznosci sos jeszcze doprawić. Na dnie blachy do pieczenia ułożyć warstwę makaronu, na makaron wylać porcję sosu mięsno warzywnego, na sos sos beszamelowy i posypać trochę steratego żółtego sera. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien znajdować się ser. Lasagne wstawićd o piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podawać na gorąco.
Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką
Etap 1 przygotwać sos mięsno warzywny ...
Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką
Etap 2 Przygotować także sos beszamelowy
Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką
Etap 3 W blaszce układać składniki warstwami
Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką
Etap 4 Lasagne posypac serem i wstawić do piekarnika