Łosoś dla Birgitty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Podczas pobytu u Rodziny położono płat łososia ze słowami: zrób coś. Zawsze jadłem już gotowego. Krótko: zachwyt Pani domu i powstał przepis

Łosoś dla Birgitty

Składniki:

Łosoś dla Birgitty

 

  • 1,5 kg łososia (duży filet)lub 6 filetów);
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag korzenia pasternaku lub pietruszki;
  • 5-10 dag cebuli;
  • 30 dag pieczarek;
  • 10 dag masła (bardzo mocno schłodzonego!);
  • 1 owoc papryki;
  • 1 por (odcinek )wielkości 10-15 cm;
  • 1 limonka;
  • 150 ml śmietany do zup/sosów;
  • sól, pieprz czarny mielony, tymianek, czosnek granulowany;
  • 10-12 małych ziemniaków;
  • oraz odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania.

Sposób przygotowania:

Łosoś dla Birgitty
Ziemniaki ugotuj na ¾ ( czyli nie dogotuj) w mundurkach, obierz, przekrój na połówki.
Łososia podziel w poprzek na porcje/filety grubości 2,5-3,0 cm,(jeśli masz filety to omija cię porcjowanie) skrop sokiem z limonki, posyp lekko solą, pieprzem i tymiankiem (ilość niezbyt dużo).
UWAGA:Uwzględnij jeszcze ilości dodane do śmietany(!).

Marchew i pasternak pokrój w cienkie (do 1mm) plasterki, rozłóż na dnie naczynia do zapiekania.
Pieczarki pokrój w plasterki 1-2 mm, ⅔ ilości wymieszaj z pokrojoną w piórka papryką i rozłóż równomiernie cienką warstwą na marchewce i pasternaku.
Cebulę pokrój w 2 mm plastry i poprzekładaj nią filety dodając plasterki masła (dlatego w składnikach podałem żeby dobrze schłodzić), które następnie ułóż lekko ukośnie na sporządzonym z jarzyn „podkładzie”, w formie do zapiekania.Pozostałe pieczarki wymieszaj z porem pokrojonym w dość grube półplasterki, i posyp po wierzchu całość.
Polej wszystko śmietaną z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, całość obłóż połówkami ziemniaków.
Przykryj folią, zapiekaj ok 30 min w temp180º C, zdejmij folię i zapiekaj jeszcze ok 10 min, do zbrązowienia ziemniaków.