Sposób przygotowania:
Makaron z kiełbasą i pieczarkami w śmietanie
Pieczarki umyć, oczyścić, ogonki pokroić w plasterki, kapelusze w ósemki. Tak pokrojone wrzucić na roztopione na patelni masło. Następnie dodać do nich pokrojone w grubą kostkę cebule oraz kiełbasę poćwiartowaną na kształt długich na ok. 4 cm, cienkich pasków. Posypać lubczykiem oraz papryką i dusić pod przykryciem. W tym czasie ugotować al dente brukselkę z dodatkiem cukru i soli, nie przykrywając w czasie gotowania. Osobno ugotować makaron według receptury na opakowaniu. Gdy składniki na patelni zmiękną, zmienią kolor i puszczą soki, zdjąć ją z ognia. Do szklanki wlać śmietanę i dodać do niej gorący płyn z patelni i szybko dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać na patelnię z resztą naszych składników, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzać nie doprowadzając do silnego wrzenia, mieszając i łącząc płyny. Czosnek przecisnąć przez praskę bądź drobno posiekać i dodać do pieczarek, również wymieszać. Następnie do wysokiego naczynia przelać składniki z patelni, wsypać odcedzoną brukselkę i ugotowany, odcedzony makaron. Posypać ziołami prowansalskimi i przyprawą do pizzy, ewentualnie jeszcze chwilę podgrzać. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!