karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Makaron z kiełbasą i pieczarkami w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Proste danie dla niemających zdolności kulinarnych, pyszne danie dla wymagających smaków!

Makaron z kiełbasą i pieczarkami w śmietanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z kiełbasą i pieczarkami w śmietanie

 

  • 50 dag makaronu rurki
  • 50 dag brukselki (najlepiej świeżej, choć mrożona też się nadaje)
  • 30 dag kiełbasy suchej krakowskiej w kawałku
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pełne łyżeczki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta papryki suszonej słodkiej/ostrej
  • szczypta przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • kilka jajek ugotowanych na twardo

 

Sposób przygotowania:

Makaron z kiełbasą i pieczarkami w śmietanie
Pieczarki umyć, oczyścić, ogonki pokroić w plasterki, kapelusze w ósemki. Tak pokrojone wrzucić na roztopione na patelni masło. Następnie dodać do nich pokrojone w grubą kostkę cebule oraz kiełbasę poćwiartowaną na kształt długich na ok. 4 cm, cienkich pasków. Posypać lubczykiem oraz papryką i dusić pod przykryciem. W tym czasie ugotować al dente brukselkę z dodatkiem cukru i soli, nie przykrywając w czasie gotowania. Osobno ugotować makaron według receptury na opakowaniu. Gdy składniki na patelni zmiękną, zmienią kolor i puszczą soki, zdjąć ją z ognia. Do szklanki wlać śmietanę i dodać do niej gorący płyn z patelni i szybko dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać na patelnię z resztą naszych składników, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzać nie doprowadzając do silnego wrzenia, mieszając i łącząc płyny. Czosnek przecisnąć przez praskę bądź drobno posiekać i dodać do pieczarek, również wymieszać. Następnie do wysokiego naczynia przelać składniki z patelni, wsypać odcedzoną brukselkę i ugotowany, odcedzony makaron. Posypać ziołami prowansalskimi i przyprawą do pizzy, ewentualnie jeszcze chwilę podgrzać. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!
Makaron z kiełbasą i pieczarkami w śmietanie
Na patelni poddusić pieczarki, kiełbasę i cebulę
Makaron z kiełbasą i pieczarkami w śmietanie
Pieczarki z kiełbasą i cebulą łączymy następnie z pyszną, zieloną brukselką
Makaron z kiełbasą i pieczarkami w śmietanie
Danie wymieszane z makaronem jest prawie gotowe