Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Makosernik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczne dwa ciasta, połączone w jedno.

Makosernik

Składniki:

Makosernik

 

  • spód ciasta:

 

  • margaryna - 20 dag
  • żółtka - 3 szt
  • cukier - 1 szkl
  • mąka - 3 szkl
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1opak

 

  • masa makowa:

 

  • mak - 500 g
  • białka - 3 szt
  • miód - 4 łyżki
  • cukier puder - 2/3 szkl
  • jabłka - 1 szt
  • orzechy mielone - 1 łyżka
  • margaryna lub masło - 5 dag
  • aromat waniliowy - 5-8 kropli

 

  • masa serowa:

 

  • ser - 1 kg
  • jaja - 3 szt
  • żółtka - 3 szt
  • cukier puder - 1 szkl
  • budyń śmietankowy - 1 opak
  • mąka ziemniaczana
  • lub sernix (zamiast budyniu) - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1opak
  • olej - 1/2 szkl
  • sok z cytryny - z 1 szt
  • rodzynki - 1 garść
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

 

  • polewa:

 

  • margaryna - 125 g
  • cukier - 5 łyżek
  • kakao - 4 - 5 czubatych łyżek
  • aromat migdałowy - 2-3 krople
  • sok z cytryny - 1/2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Makosernik
Ze składników zapisanych w poz. 1 - 6 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów (ja spód zrobiłam pół na pół - herbatnikowo-biszkoptowy jak widać na fotce). Masa makowa: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min. Ostudzić. Z białek ubić pianę. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty. Masa serowa: Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Rozłożyć na masie makowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Ostudzony makosernik możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu. Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami - ja właśnie tak zrobiłam piekąc dzisiaj makosernik.