Sposób przygotowania:
Makosernik
Ze składników zapisanych w poz. 1 - 6 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów (ja spód zrobiłam pół na pół - herbatnikowo-biszkoptowy jak widać na fotce). Masa makowa: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min. Ostudzić. Z białek ubić pianę. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty. Masa serowa: Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Rozłożyć na masie makowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Ostudzony makosernik możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu. Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami - ja właśnie tak zrobiłam piekąc dzisiaj makosernik.
kinga
msewka
dorotka