Sposób przygotowania:
Makowiec kremowy
Z przepisu na ciasto I, żółtka oddzielić od białek, a potem białka ubić na sztywną pianę, kolejno dodając cukier i żółtka. Ubijać, aż składniki się połączą, a na końcu dodać budyń z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka i pozostawić do ostygnięcia.Z przepisu na ciasto II, żółtka oddzielić od białek, a mak sparzyć w mleku lub w wodzie i skręcić dwukrotnie przez maszynkę. Jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami, jeśli są zbyt soczyste lekko odcisnąć z soku.Margarynę utrzeć, a następnie dodawać do niej po łyżce cukru i jednym żółtku, aż do wyczerpania składników. Do utartej masy dodawać stopniowo mak, ciągle ucierając, potem starte jabłka, proszek do pieczenia, olejek migdałowy, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszać łyżką.Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równej rozmiarem poprzedniego ciasta i piec około 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka i pozostawić do ostygnięcia. Z przepisu na masę, na parze ubić 3 jajka z 3 łyżkami cukru (tak żeby garnek nie dotykał wody). Kiedy masa będzie ciepła (sprawdzić), przenieść ją do garnka z zimną wodą, cały czas ubijając, a na garnek z ciepłą wodą położyć rondelek z czekoladą, aby rozpuszczała się w międzyczasie, dodając do niej aromat migdałowy. Następnie masło rozkręcić i dodawać do niego po łyżce ubitej, zimnej jajecznej pianki (na najmniejszych obrotach miksera), a pod koniec ubijania masy, dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao. Na upieczone ciasto biszkoptowe I wyłożyć kremową masę, na krem ciasto makowe II spodem do góry, a na końcu oblać wierzch placka polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z mlekiem i masłem.
luna
eli_555
Natala1210
Sarenka
jovi
To prawda jest trochę pracochłonne, ale naprawdę warto bo dla amatorów makowców to coś wspaniałego! Polecam:)
msewka