Dota36

Dota36

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Makowiec na drożdżowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny makowiec...Ulubione ciasto mojej siostrzenicy Aniczki:)Nie mam aktualnego zdiątka ,dodam je 23.12.2010r.:)

Makowiec na drożdżowym spodzie

Składniki:

Makowiec na drożdżowym spodzie

 

 

 

  • Bakalie: 10 dkg rodzynek-sparzone
  • 10 dkg orzechów włoskich-posiekanych
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • aromat migdałowy
  • Kruszonka:30 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Makowiec na drożdżowym spodzie
Wykonanie:Zarobić ciasto drożdżowe..drożdże+mleko+cukier+3łyżki mąki zrobić zaczyn,jak podwoi swoja objętość dodajemy,jajko i resztę mąki,wyrabiamy po czym dodajemy roztopione masło, konsystencja ciasta powinna być delikatna,miękka,nie kleista,ciasto powinno odstawać od ręki.Tak przygotowane ciasto zostawiamy na około 30-40 min.,aby podrosło po czym wykładamy na blaszkę i zostawiamy,aby troszkę podrosło.Mak mielony na sucho wsypujemy do garnka zalewamy 1 litrem gorącej wody i gotujemy około,30 min.po czym dodajemy mannę,cukier i chwilkę dalej gotujemy(ok 5min.),dodajemy masło i studzimy masę. Jak będzie letnie dodajemy sypki budyń,oraz bakalie.Tak przygotowana masę wykładamy na ciasto drożdżowe,na wierzch sporządzamy Kruszonkę: wszystkie składniki razem wymieszać,można kruszyć na mak lub kłaść,(w palcach zgnieść), i układać na cieście tą kruszonkę.Piec około 60 min. w 15-160 C w zależności od mocy piekarnika. Życzę smacznego!!!