Sposób przygotowania:
Makowiec na drożdżowym spodzie
Wykonanie:Zarobić ciasto drożdżowe..drożdże+mleko+cukier+3łyżki mąki zrobić zaczyn,jak podwoi swoja objętość dodajemy,jajko i resztę mąki,wyrabiamy po czym dodajemy roztopione masło, konsystencja ciasta powinna być delikatna,miękka,nie kleista,ciasto powinno odstawać od ręki.Tak przygotowane ciasto zostawiamy na około 30-40 min.,aby podrosło po czym wykładamy na blaszkę i zostawiamy,aby troszkę podrosło.Mak mielony na sucho wsypujemy do garnka zalewamy 1 litrem gorącej wody i gotujemy około,30 min.po czym dodajemy mannę,cukier i chwilkę dalej gotujemy(ok 5min.),dodajemy masło i studzimy masę. Jak będzie letnie dodajemy sypki budyń,oraz bakalie.Tak przygotowana masę wykładamy na ciasto drożdżowe,na wierzch sporządzamy Kruszonkę: wszystkie składniki razem wymieszać,można kruszyć na mak lub kłaść,(w palcach zgnieść), i układać na cieście tą kruszonkę.Piec około 60 min. w 15-160 C w zależności od mocy piekarnika. Życzę smacznego!!!